Kamuda Sözleşmeli Kadın Personele Doğum İzni

29 Mart 2009 tarihinde yayımlanan değişiklikle, Kamuda 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 4-b kapsamında çalışmakta olan sözleşmeli kadın personele ücretli doğum izni hakkı verildi.
29 Mart 2009 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve aynı gün yürürlüğe giren 'Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslara ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı' ile sözleşmeli sağlık personeli, sözleşmeli öğretmenler ve diğer sözleşmeli memur bayanlar doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra da sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süre ile ücretli doğum izni kullanacaklar.
Diğer bir ifadeyle, sözleşmeli kadın personel doğum izni süresince maaş almaya devam edecek. Ancak doğum izni sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan geçici iş göremezlik ödeneği almaları durumunda aldıkları ödenek, maaşlarından düşülecek.

3 yorum:

  1. Merhaba, düzenleme de .... doğum izni sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan geçici iş göremezlik ödeneği almaları durumunda aldıkları ödenek, maaşlarından düşülecek... denilmekte ancak uygulamada işveren (yada idare) SGK'dan bahsi geçen parayı alın bize geri ödeyin demekteler. Uygulamada bu yönde. Tamamen keyfi bir şekilde yürütülmekte. bu konu da ne yapılabilir

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,

    Doğum nedeniyle verilen geçici iş göremezlik ödeneği, çalışan kadının doğum izni nedeniyle çalışmamasından dolayı kendisine işvereni veya kurumu tarafından ücret verilmediği için verilen bir ödenektir. Uygulama aslında işverenin tamamen insiyatifine bırakılmıştır. İşveren isterse, kadın çalışanının çalışmadığı günlerin ücretini de sigorta primlerini de ödeyebilir. Ayrıca, işçi Sosyal Güvenlik Kurumundan da geçici iş göremezlik ödeneği alabilir. Ama, uygulama doğum nedeniyle çalışmayan kadın sigortalıya işverenlerin ücret ödememesi ve sigorta primi ödememesi olarak sürüp gitmektedir. SGK işverenlerin çalıştırtıkları kişilere çalışmadıkları, geçici iş göremezlikte oldukları günlerde ücret ödemeleri halinde, bu ödedikleri ödenekleri gerekirse SGK'ya ödeyecekleri primlerden mahsup edebileceklerini de belirtmektedir. Onun için, bir kısım işveren işçisinin izinli olduğu günlerin ücretini tam olarak ödemekte, ancak SGK'dan ise işçinin geçici işsizlik ödeneğini almaktadır. Bu konuda da ağırlık kazanmış bir hukuki uygulama da maalesef bulunmamaktadır...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba ben 23 yaşındayım çalışıyorum sigortamda yatyo fakat sigortadan para çekmek istiyorum mümkün mü acaba

    YanıtlaSil

Sorunuza ve yorumunuza en kısa zamanda yanıt verilecektir... Admin