Malul Çocuk Sahibi Sigortalı Kadınlara Erken Emeklilik Fırsatı

Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte 1 Ekim 2008 tarihinden sonra uygulamaya giren yeniliklerden bir tanesi de, başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu olan sigortalı kadınların 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki prim ödeme gün sayılarına ödedikleri primlerin dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenecektir. Ayrıca eklenen bu süreler sigortalı kadının emeklilik yaş haddinden düşürülecektir.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 28. Maddesinin 8. Fıkrası hükmü gereğince, bir takım iş kollarında çalışan sigortalılara verilen fiili hizmet süresi zammı gibi sigortalı kadınlara da, başkasının sürekli bakımına muhtaç çocuğu olması ve bunu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesi halinde fazladan prim gün sayısı verilecektir.
Kimler yararlanabilir?
Sigortalı kadınlardan, isteğe bağlı sigortalı olan kadınlar dahil, başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede özürlü çocuğu olanlar yararlanabilmektedir. Başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede özürlülük, gündelik işlerini kendisi yürütemeyen, yemesi, içmesi, giyinmesi vs gibi ihtiyaçlarını başkasının yardımı olmadan yerine getirememesi halidir.
Nereye Başvurmak Gerekir?
Emeklilik veya yaşlılık aylığı talebinde bulunan ya da sigortalılıkları devam eden(çalışmakta iken) sigortalı kadınlar, bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvuracaklardır.
Başvuru Nasıl Yapılacak?
4(a) ve 4(b) kapsamındaki (isteğe bağlı sigortalı olanlar dahil) sigortalı kadınlar, malul çocuğunun başka birinin sürekli bakımına muhtaç olduğuna ilişkin tespitlerin yapılabilmesi için bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü veya Merkezinden temin edecekleri ya da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet sitesinden temin edecekleri “Sevk Talep Yazısı” formunu doldurup, formun adres bilgilerinin altındaki “( ) Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğumun bulunduğunu,” seçeneğini işaretleyerek formu yine bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Merkezine başvuracaklardır. Başvurularını takiben Kurum, çocuğun maluliyetinin tespiti için yetkili sağlık kuruluşu ve hastaneye sevkini gerçekleştirecektir. Sağlık kuruluşu veya hastane hazırladığı sağlık kurulu raporuyla, çocuğun başka birisinin sürekli bakıma muhtaç derecede özürlü olduğunu tarih belirtmek suretiyle tespit edecektir.
Sigortalı Kadına Getirisi
Sağlık raporunun kurumun onayıyla birlikte sigortalı kadınların 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki prim gün sayılarına dörtte bir oranında ilave prim gün sayısı verilecektir. Örneğin, 1 yıllık prim gün sayısına 80 gün ilave edilecektir. 360 gün ödenmiş prim gün sayısı 450 gün sayılacaktır. Ayrıca ilave edilen bu süreler, sigortalı kadının emeklilik yaş haddinden düşürülecektir. Örneğin, 52 yaşında emekli olacak sigortalı kadının malul çocuğunu Sosyal Güvenlik Kurumu’na tescil ettirmesinden sonra 4 yıl sigortalılık çalışmasına verilen 1 yıllık süre, emeklilik yaşını da 51’e düşürecektir.
Son olarak, başkasının bakımına muhtaç derecede malul çocuğu olan sigortalı kadınlar için hem daha az prim ödeme hem de daha erken emekli olma şansı getiren bu düzenlemeyi şartlara uyan sigortalı kadınların kaçırmamasını öneririz. Ayrıca sevk işlemlerine ilişkin tüm masraflar kurumca karşılanacak olup sigortalı kadınlar çocuklarının maluliyet tespiti için fazladan masraf yapmayacaklardır…

5 yorum:

  1. ben nafia küçükkaya çalışan özürlü bir anneyim bakıma muhtaç kitle kanser hastası 15 yaşında kemoterapi alan bir kızım var. sık sık hastanede yatarak tedavi alıyor hastanede ben refakatçı kolıyorum ve 13 yaşında okuyaqn bir çocuğum var ayrıca eşimden boşandım eşimden nafaka veyardım alamıyorum %90 görme özürlüyüm 1988de ssk başlangıcım pirimim ise 2450 bu durumda nasıl ve nezaman emekli olabilirim

    YanıtlaSil
  2. Sayın Nafia Küçükkaya,

    Sizin için iki durum söz konusu, hem çocuğunuzun özürü hem de kendi özürünüz nedeniyle.
    Öncelikle, bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu il/Merkez müdürlüğüne başvurarak kendiniz için maluliyet tespiti talebinde bulunun. Sosyal güvenlik kurumu tüm masrafları karşılayarak sizi sağlık kuruluşuna sevk edecektir. Sağlık kuruluşundan alacağınız raporda çalışma gücü kaybı oranınız %60 ve üzerinde çıkması durumunda yaş şartı aranmaksızın hemen emekli olabilirsiniz...
    Özür oranınız,
    %50 - %59 arasında çıkması durumunda, 3680 günle,
    %40 - 49 arasında çıkması durumunda ise 3760 günü tamamlamanız durumunda emekliliği hak edebilirsiniz.
    Ayrıca, işgücü kaybı oranınız kadar da vergi indirimi hakkından yararlanabilir ve işvereninizin sizin kazançlarınızdan vereceği vergi oranı düşürülerek, maaşınız artırılmış olur.
    İkinci olarak,
    çocuğunuz için, sosyal güvenlik kurumuna başvurarak maluliyet tespiti talebinde bulunarak, çocuğunuzun başka birinin sürekli bakımına muhtaç olduğuna ilişkin rapor verilmesi durumunda, 1 Ekim 2008 den sonra ödemiş olduğunuz primlerinize dörte biri oranında prim gün sayısı eklenir ve bu eklenen sürede emeklilik yaşınızdan düşürülür. Yani, sizin 1 yıl prim ödemişliğiniz 360 gün değil, 450 gün sayılır...
    Ayrıca, vergi indirimi hakkından çocuğunuz özürlü olduğu için yararlanabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  3. Kisisel is baslatmak için bir kredi gerekiyor ?. faturanizi ödemek için bir kredi gerekiyor mu? Simdi kredi.teklif@gmail.com bize hemen kredi transferi ile devam etkinlestirmek için: Eger ilgileniyorsaniz lütfen bue-postayi basvurun. Ayrica bu e-postaya burada bize ulasabilirsiniz: (finance_institute2015@outlook.com) Eger ilgileniyorsaniz dolgu ve bu bilgileri dönerseniz biz,% 2 faizle kredi veriyor

    (1) Tam adi: ....................
    (2) Kredi Tutari: ...............
    (3) Kredi Süre: ..............
    Dogum (4) Tarih: .................
    (5) Cinsiyet: .........................
    (6) Medeni Hali: ...............
    (7) Ülke:
    (8) Devlet: .....................
    (9) Ev adresi: .........
    (10) Ofis adresi: .........
    Kredinin (11) Amaç:
    (12) E-posta adresi:
    (13) Telefon numarasi: ...........
    (14) Faks numarasi: .............

    Web Luis

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, adım Lori Dante, güvenilir kredi şirketi oldukları için kredi başvurunuz için Bay Dierk Conrad'la iletişime geçmek için mali yardıma (kredilendirme) ihtiyacınız olan herkesi tavsiye etmek için buradayım.

    * 3% faizli kredi oranı sunuyorlar.
    * Nakitsiz girişimci için sigorta.
    * Para için garanti.

    Intel Finance Firması, iyi kredi notu ile, bireysel veya şirket veya kooperatif derneklerine, endüstriyel ve kişisel çıkarlar için teminatlı krediler ve teminatsız krediler sunar. Ailem için yeni bir ev almak için $130.000 doların üzerinde krediye ihtiyacım vardı, Bay Dierk Conrad'ın borç için çalıştığı şirketle temasa geçtim ve stres içermeyen bir kredi olduğu için kredimi başarılı bir şekilde alıyorum.

    Bay Dierk Conrad ile kredi için lütfen iletişime geçin! E-posta: ( intelfinancefirm@gmail.com )

    Teşekkürler
    Lori Dante

    YanıtlaSil
  5. Merhaba!!!

    Mali yardıma mı ihtiyacınız var?

    * $1000 - $10,000,000 aralığında
    * 3% faiz oranı
    * Uygun fiyatlı kredi geri ödeme planları

    Her türlü krediyi şu adresten e-postayla almak için lütfen bizimle iletişime geçin: universalfunds1@hotmail.com

    İçtenlikle
    Selamlar.

    YanıtlaSil

Sorunuza ve yorumunuza en kısa zamanda yanıt verilecektir... Admin