Banka kanunu arkadan dolanarak aylığınızdan kesinti yapıyor

Ekrem SARISU - POSTA GAZETESİ

Soru: 2010 yılına kadar TSK da görevliydim. Ve o tarihte emekli oldum. Görevde olduğum süre içerisinde maaşımı bir devlet bankasından almaktaydım. Bu bankanın mudilere tanımış olduğu bir ek hesap limiti vardı. Çalışırken de onu kullandım. Bu zaman içinde de emekli işlemlerim tamamlandı. Ve SGK emekli maaşımı almam için aynı bankada adıma hesap açarak maaşımı bu hesaba yatırmaya başladı. Bir süre sonra mali durumum zayıflayınca, çalışırken adıma açılan hesaptan kullanmış olduğum ek parayı ödeyemedim. Hal böyle olunca banka Emekli maaş hesabıma yatan parayı benim herhangi bir talimatım olmadan direk olarak diğer hesabıma aktarmaya başlayarak oradan kesinti yapmaya başladı. Banka değişikliği yapmak için SGK başvuru yaptığımda, bankaya  kredi taahhüttü verdiğim söylenerek değişiklik yapamadım. Hâlbuki emekli maaşımı taahhüt gösterip kredi çekmedim. Banka SGK ya böyle bildirdiğinden banka değişikliği yapamıyorum. Sorum bankanın yapmış olduğu bu işlemler yasal mı? Emekli maaşıma bu şekilde el konulabilir mi? İzlemem gereken yol nedir?
Mehmet YALÇIN


Cevap: Banka izniniz olmadan emekli aylığınıza haciz koyamaz. Emekli aylığından kesinti yapamaz. Şayet kredi kullanırken aylığınızdan kesinti yapılmasına izin vermediğinize eminseniz, bulunduğunuz yerdeki icra mahkemesine haczedilemezlik şikâyetinde bulunun. Mahkeme kesitinin önüne geçecektir.
Banka burada emekli aylığından değil, normal hesaptan kesinti yaptığını savunacaktır. Sizde emekli aylığınızın izniniz dışında banka hesabına aktarılarak, bankanın kanunu arkadan dolandığını iddia etmeniz gerekir.

Kamunda bir tam yıldan az olan sürelerin emekliliğe ve ikramiyeye faydası yok
Soru: 1980 yılında sigortalı işe başladım 20 ay askerlik borçlanmasını ödedim. 1 Aralık 1984 de kamuya girdim.15 Şubat 2008’te emeklilik dilekçesi verdim. Ve 435 gün sigorta günü ve 20 ay askerlik borçlanması ile emekli oldum. Lakin sormak istediğim şu: Kamuda çalıştığım hizmet yılı dolaysıyla 24 yıl 11 ay 15 gün olduğu ve kamuda hizmetin yıl olarak hesap edildiği ve 24 yıl üzerinden maaşımın hesap edildiği 11 ay 15 gün boşa çıktığı görülmektedir. Bu durumda ne yapabilirim? 11 ay 15 günün hesaplanması hakkım bulunur mu?
Mehmet IŞIKLI
Cevap: Memurlarda derece ve kademe ilerlemesi tam yıl fiili hizmet süresi ile yapılmaktadır. Bu nedenle genellikle memurlar tam yıllarını doldurmadan emekli olmazlar. 15 gün daha çalışıp emekli olsaydınız bir kademe alırdınız. Duruma göre bu bir kademe ilerlemesi belki derecenizi de bir derece yükseltirdi.  Ayrıca, bir yıllık daha emekli ikramiyesi alırdınız. Aylığınızı ve emekli ikramiyenizi artırmak için, memuriyete dönüp en az 15 gün çalışmanız gerekir. Buda maalesef çok zor. Sonuç itibariyle bugün için yapabileceğiniz bir işlem bulunmuyor.  

370 gün askerlik borçlanması yaşı 56 ya düşürür
Soru:12 Temmuz 1966 doğumluyum. Askerden sonra Haziran 1998 ayında sigortalı oldum. Askerliği de yatırırsam, ne zaman emekli olurum? 
Adem ÜNAL
Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan 370 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 370 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olursunuz. Toplam 5825 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 12 Temmuz 2022 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Hak edilen kıdem tazminatı için işveren ve işçi uzlaşacak 
Soru: Yeni kıdem tazminatı yasası hakkında bilgi almak istiyorum. 2004 Nisan ayından itibaren iş yerinde sigortalı olarak çalışmaktayım. Konu şu ki, o günden bu güne kadar olan geçmişe dönük kazanılmış kıdem tazminatı hakkım yeni fona mı aktarılacak? Yoksa kazanılmış haklar işveren tarafından yeni yasa çıktığında tarafımıza ödenecek mi? Eğer öyle olacaksa tahmini olarak bu iş hangi tarih aralığında kesinleşir?
Ali BORA
Cevap: Öncelikle kıdem tazminatı yasasının henüz çıkmadığını ve çalışmanın taslak halinde olduğunu belirtelim. Yasa taslağının TBMM sinin ikinci yasama dönemi olan 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren gündeme getirilmesi ve yılsonuna kadar yasalaşması bekleniyor. Yasa taslağı aynı şekilde yasalaşırsa, kazanılmış olan kıdem tazminatı işçi ile işverenin anlaşmasına bırakılıyor. İşverenle işçinin anlaşmaları çerçevesinde hak edilen kıdem tazminatı fona devredilebileceği gibi, işçiye ödenebilecek. Bu konu yasanın en sıkıntılı kısmı. Değiştirilmesi  kuvvetle muhtemel. Yasa yürürlüğe girene kadar tüm gelişmeleri buradan, okurlara duyuracağız. İzlemeye devam edin.   

Kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz aylığınız 45 yaş dolduğunda bağlanır
Soru: 28 Ağustos 1989 tarihinde işe başladım. 18 Ağustos 1969 doğumluyum. Helen çalışıyorum. Emekliliğe ne zaman hak kazanacağım? Yaşımın dolmasını beklemeden ayrıldığımda ikramiyemi alabiliyor muyum? Ya da maaşa bağlanabiliyor muyum?
Sevim KURNAZ
Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5300 gün prim ödemeniz şartıyla, 45 yaşınızı dolduracağınız 18 Ağustos 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz. 5300 gün prim ödemeniz varsa işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz. Ancak, emekli aylığınız 45 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

(Saygıdeğer Ekrem SARISU büyüğüme teşekkürlerimle...)

9 yorum:

  1. Merhaba, adım Lori Dante, güvenilir kredi şirketi oldukları için kredi başvurunuz için Bay Dierk Conrad'la iletişime geçmek için mali yardıma (kredilendirme) ihtiyacınız olan herkesi tavsiye etmek için buradayım.

    * 3% faizli kredi oranı sunuyorlar.
    * Nakitsiz girişimci için sigorta.
    * Para için garanti.

    Intel Finance Firması, iyi kredi notu ile, bireysel veya şirket veya kooperatif derneklerine, endüstriyel ve kişisel çıkarlar için teminatlı krediler ve teminatsız krediler sunar. Ailem için yeni bir ev almak için 130.000 doların üzerinde krediye ihtiyacım vardı, Bay Dierk Conrad'ın borç için çalıştığı şirketle temasa geçtim ve stres içermeyen bir kredi olduğu için kredimi başarılı bir şekilde alıyorum.

    Bay Dierk Conrad ile kredi için lütfen iletişime geçin! E-posta: intelfinancefirm@gmail.com

    Teşekkürler
    Lori Dante

    YanıtlaSil
  2. Merhaba!!!

    Mali yardıma mı ihtiyacınız var?

    * $1000 - $10,000,000 aralığında
    * 3% faiz oranı
    * Uygun fiyatlı kredi geri ödeme planları

    Her türlü krediyi şu adresten e-postayla almak için lütfen bizimle iletişime geçin: universalfunds1@hotmail.com

    İçtenlikle
    Selamlar.

    YanıtlaSil
  3. Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
    Ayrıca 1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

    NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  4. Bir işletme kredisi, kişisel krediler, konut kredisi kredileri, araç kredileri, öğrenci kredileri, konsolidasyon için teminatsız krediler, proje finansmanı vb. Mi arıyorsunuz? Kredi için doğru çözümleriz! Şirketlere ve bireylere% 2 faiz oranı düşük ve uygun fiyatlı krediler sunuyoruz. Bu nedenle, acil ve güvenli bir krediyle ilgileniyorsanız. Daha fazla bilgi için, lütfen bugün bize e-posta gönderin: Via: Elegantloanfirm@hotmail.com.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Bu Mayo Clinic'ten genel bir mesajdır ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, eğer bir böbrek satmak istiyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
    mayocareclinic@gmail.com
    Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garanti edilir.
    Daha fazla bilgi için lütfen bize bir e-posta mesajı gönderin.

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Hepsi, Gıda süpermarket işimi farklı yerlerde kurmam için 1.000.000,00 USD tutarında bir kredi sağlamama yardımcı olan Elegant kredi firmasına teşekkürler. Son dört yıldır mali yardım arıyorum. Ama şimdi, kredi memuru Bay Russ Harry'nin tüm yardımı ile tamamen stresliyim. Bu nedenle, işini geliştirmek için fon arayan herkese yardım için bu büyük firma ile iletişime geçmesini tavsiye edeceğim ve bu gerçek ve test edilmiştir. Ona E-posta --Elegantloanfirm@Hotmail.com- veya Whats-app +393511617486 aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  9. Bu Mayo Clinic tarafından yapılan genel bir kamu duyurusudur ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
    mayocareclinic@gmail.com
    Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garantilidir.
    Lütfen daha fazla bilgi için bize bir e-posta mesajı gönderin.

    YanıtlaSil

Sorunuza ve yorumunuza en kısa zamanda yanıt verilecektir... Admin