Özürlü Bağ-Kur’lulara Erken Emeklilik…

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yürürlüğe girmeden önce, ilk defa çalışmaya başladıkları tarihten önce çalışma gücünü %60 ve üzeri kaybeden 4/b (Bağ-Kur) sigortalılar özürleri nedeniyle erken emekli olamazken, 1 Ekim 2008 sonrası özrü nedeniyle erken emekli olma imkanına kavuştular.
Bağ-Kur sigortalıları için ilk defa getirilen bu uygulama ile, ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce çalışma gücünün veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’nı veya daha fazlasını kaybeden bu nedenle normal malullük emekliliği hakkından yararlanamayan Bağ-Kur sigortalıları, yaşları ne olursa olsun en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına yani uzun vadeli sigorta kollarına prim ödemek kaydıyla yaşlılık aylığı bağlanacaktır.
Bağ-Kur (4/b) sigortalılardan 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren emeklilik başvurusunda bulunanlar için emeklilik talepleri şartlarını yerine getirmeleri durumunda yeni düzenleme hemen uygulanacaktır.
Bağ-Kur sigortalılardan (4/b) talepte bulunanların, 1 Ekim 2008 tarihinden önce almış oldukları özür durumunu gösteren sağlık kurulu raporları dikkate alınmayıp, öncelikle ilgili hastaneye sevki yapılarak özürlü sigortalıların yeni tarihli sağlık kurulu raporu almaları ve aldıkları bu raporla emeklilik başvurusu yapmaları istenecektir.
Ayrıca, Bağ-Kur’lu (4/b) sigortalılarının başvuru tarihinde, prim borcu ve prim borcuna ilişkin herhangi bir gecikme zammı ve gecikme cezası bulunmaması gerekiyor.
Uygulamanın başlamasının üzerinden 5 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen hala bazı Sosyal Güvenlik Güvenlik Merkezi memurları Bağ-Kur’luların bu taleplerini kabul etmeyip, talep sahiplerini ancak SSK’lı olursanız erken emekli olursunuz diye geri çevirdikleri görülmektedir. Bu durumda olan vatandaşlarımız, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 28. Maddesini hatırlatabilirler…

2 yorum:

  1. merhabalar,ben bağkura malulen emeklilik için başvurdum.şu an değerlendirme aşamasında.16 yıl prim ödemem var.ancak ben doğuştan özürlüyüm.malulen emekliliğe değilde özürlü emekliliğine mi başvurmalıydım?bu başvuruyu değiştirirler mi?

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,

    Siz başvurunuzu 5510 sayılı Kanun 25. madde kapsamında sigortalı olduktan sonraki dönemde oluşan maluliyet kapsamında talep ettiğiniz için, Kurum sizin başvurunuzu yenilemenize veya yeni başvuru yapmanıza gerek kalmadan, maluliyet durumunuzun ilk defa çalışmaya başladığınız tarihten önce olduğu hususuna karar verip, 5510 Sayılı Kanunun 28. maddesi gereğince doğuştan veya ilk defa sigortalı olmadan önce var olan maluliyetinize göre emekliliğinize karar verilmesi için Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire başkanlığına evraklarınızı gönderecektir...
    Konuya ilişkin genelge ve açıklamayı içeren genelge henüz yeni yayımlandı. Siz evraklarınızın durumunu takip etmeyi ihmal etmeyin, Kurum kesinlikle size evraklarınızı iade etmeyecek ancak eksik evrak varsa sizden evrak isteyecektir. O nedenle ilgili yere evraklarınızın gönderilip gönderilmediğini takip edin... Tekrar başvuru yapmanıza gerek yok..

    YanıtlaSil

Sorunuza ve yorumunuza en kısa zamanda yanıt verilecektir... Admin