Doğum Yapan Kadına Geçici İş Göremezlik Ödeneği

Hizmet akdi ile herhangi bir işyerinde çalışan kadınlar (4/a kapsamındaki – eski SSK’lı) ile muhtarlar, kendi adına ve hesabına çalışan sigortalı kadınların (4/b kapsamındaki-eski Bağ-kur’lu) analık hallerine bağlı olarak, doğumdan önceki ve sonraki 8 haftalık, çoğul gebelik halinde 10 haftalık çalışmadıkları her gün için kendilerine geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Geçici iş göremezlik ödeneği, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 18. Maddesi ile belirlenmiş olup, eski Bağ-kur kapsamındaki sigortalılar da ilk kez 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren geçici iş göremezlik ödeneği almaya başlamıştır. Bu yazımızda, Kısa vadeli sigortalar kapsamında doğum sürecinde sigortalı kadınlara çalışmadıkları süreler için ödenen geçici iş göremezlik ödeneğinin anlatacağız.
Geçici iş göremezlik ödeneği için;
- Doğum yapan kadının sigortalılık niteliğinin sona ermemesi, (Gebelik istirahat süresinin başladığı tarihten sonra başlarsa doğum yapan kadına geçici iş göremezlik ödeneği verilir.)
- Doğum tarihinden önceki bir 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,
- Geçici iş göremezlik döneminde işyerinde çalışmaması,
- Doğum olayının gerçekleşmiş olması
gerekir.
4/b kapsamındaki, muhtarlar ile kendi adına ve hesabına çalışan sigortalı kadınların geçici iş göremezlik ödeneği alabilmesi için, genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin herhangi bir borcunun olmaması gerekir.
Geçici İş Göremezlik Ödeneği Verilecek Süre:
Gebelik geçici iş göremezlik süresi:
Sigortalı kadının, doğum öncesi 8 haftalık (56 gün) veya çoğul gebelik halinde 2 haftalık süre daha ilave edilerek 10 haftalık (70 gün) sürede istirahata ayrıldığı tarih ile doğum yaptığı tarih arasında ödenen geçici iş göremezlik ödeneğidir.
Örneğin, 01.01.2009 tarihinde 8 haftalık doğum öncesi istirahata ayrılan ve 15.02.2009 tarihinde doğum yapan sigortalı kadına 01.01.2009 ile 14.02.2009 tarihleri arasındaki süre için geçici iş göremezlik ödeneği ödenecek olup, doğum öncesi 8 haftalık süre tamamlanmadan önce doğum yaptığı için kalan süre doğum sonrası geçici iş göremezlik ödeneğine eklenmeyecektir.
Örnek, doğum iznine ayrılan, ancak doğumu 56 veya 70 günden sonra olan sigortalılara 56 veya 70 günden fazla gebelik geçici iş göremezlik ödeneği ödenmeyecek olup, aşan süreler hastalık sigortası kapsamında değerlendirilecektir.
Doğuma 3 Hafta Kalıncaya Kadar Çalışma:
Doğumuna 8 veya çoğul gebelik halinde 10 hafta kaldığı halde, doktor raporu ile doğumuna 3 hafta kalıncaya kadar işyerinde çalışmaya devam eden sigortalı kadının, doğumuna 3 hafta kaldığına dair alacağı rapora istinaden işyerinde çalıştığı 35 gün (5 hafta) doğum sonuna ilave edilerek doğum sonu (analık) iş göremezlik ödeneği 91 gün olarak, çoğul gebelikte ise 105 gün olarak ödenir.
Sigortalı kadının doktor raporuna istinaden çalıştığının ve doğum izninin başlama tarihinin tespiti için düzenlenecek raporda “Gebelik normal/çoğul gebeliktir. Doğuma ….. hafta kalmıştır. Sağlık durumu, doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışmasına uygundur.” İfadelerine yer verilecek ve mutlaka rapora düzenleme tarihi ile poliklinik protokol numarası yazılacaktır. Rapora göre, raporun düzenleme tarihi, doğum öncesi izninin (8 veya 10 haftalık) başlama tarihi kabul edilecektir.
Doğumuna 8 hafta kaldığı halde 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair doktor raporu alan sigortalı kadın, 3 haftadan önce doğum yaparsa, işyerinde çalışmadığı süre kadar gebelik iş göremezlik ödeneği ödenir. Ayrıca rapor tarihi ile doğum yaptığı tarih arasındaki işyerinde çalıştığı süreler de doğum sonrası(analık) süresine ilave edilir.
Doğumuna 8 hafta kalan, 3 hafta kalıncaya kadar doktor raporu ile çalışabilir izni verilen kadın sigortalının 3 haftadan fazla bir süre sonra doğum yapması halinde, işyerinde çalışmadığı süre kadar gebelik geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. Ödenen süre de, gebelik öncesi 56 günlük süreden düşülerek kalan süre, doğum sonrası geçici iş göremezlik süresine ilave edilir.
Analık (Doğum sonrası) geçici iş göremezlik
Sigortalı kadının doğum yaptığı tarihten sonraki 8 haftalık çoğul gebelikte ise 10 haftalık süre varsa raporlu olması durumunda doğum öncesi artan süreleri kapsamaktadır. Normal şartlarda, analık geçici iş göremezlik süresi 56 günü geçmeyecektir. Ödenekte 56 günden fazla olmayacaktır.
Geçici İş Göremezlik Ödeneği
Sigortalı kadının doğum öncesi ve doğum sonrası süreler için alacağı geçici iş göremezlik ödeneği;
- Yatarak tedavilerinde günlük kazancının yarısı,
- Ayakta tedavilerde ise günlük kazancının 2/3 kadar
verilir.
Geçici iş göremezlik ödeneği için günlük kazancın hesabında, sigortalı kadının doğum yaptığı tarihten önceki bir yıllık sigortalılık süresindeki son üç aylık prime esas kazançlarının prim gün sayısına bölünmesiyle çıkan kazanç dikkate alınır.
Örneğin, prime esas aylık kazancı asgari ücret düzeyinde (666 TL) olan bir sigortalı kadının günlük prime esas kazancı 666/30= 22.20 TL dir.
- Yatarak tedavi durumlarında, geçici iş göremezlik ödeneği alacağı her bir gün için 11,10 TL,
- Ayakta tedavi durumlarında, geçici iş göremezlik ödeneği alacağı her bir gün için 14,80 TL
Günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilir..
Geçici iş göremezlik ödeneği alabilmek için doğum tarihinden önceki bir yıllık sürede aranan 90 günlük primi ödenmiş günlerin hesabında, istirahat raporu alınan tarih ile doğum yapılan tarih arasındaki işveren tarafından ödenen primler dikkate alınmaz. Yani, doktor raporu verildiği tarih ile doğum tarihleri arası gebelik geçici iş göremezlik süresi sayıldığı için, bu dönemdeki sigortalı kadın adına ödenen primler 90 gün hesabında dikkate alınmadığı için, örneğin, doktor raporu tarihinden önceki sürede 89 gün ödenmiş prim gün sayısını, doktor raporu verildiği tarihten sonraki sürede ödenen primlerle 90 güne tamamlamak mümkün değildir. Bu durum, doktor raporu alan sigortalı kadının geçici iş göremezlik süresinde işyerinde çalışmamasından dolayıdır.
Doğum Raporu alarak, doğum iznini başlatan sigortalı kadının doğum iznini aldıktan sonra son bir yıldaki 90 günlük primi ödenmiş gün sayısı şartını yerine getirmesi halinde, hizmet akdi ile çalışan kadınının işten ayrılsa da veya kendi adına ve hesabına çalışan sigortalı kadının sigortalılığı sona erse de geçici iş göremezlik ödeneği alır.

43 yorum:

  1. Merhaba. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ben pek çok yerden soruşturduğum bir konu hakkında soru sormak istiyordum. Eşimin ortağı olduğu bir şirkette (anonim şirket) hissedarım (yönetim kurulu üyesi değilim), bu şirketten Bağ-kur primlerim 1 senedir düzenli olarak ödeniyor. Ayrıca 3-4 ay önce bir şahıs şirketi (şahıs işletmesi) açtım. Şu anda 30 haftalık hamileyim, bu koşullarda analık sebebiyle geçici işgöremezlik ödeneği almaya hakkım var mı? Var ise yapılması gereken işlemler nelerdir? (raporu aldıktan sonra nereye nasıl başvurabilirim?)
    Bu konuda muhasebeciler, Bağ-kur çalışanları dahil pek çok kişiye danıştım ancak bilgileri olmadığını ilettiler. 2 yaşında çocuğumla şahsen başvuramadım ama bağkur ve sgk müdürlüklerini defaten telefonla aradım, bilgi alamadım. Sağlıklı bilgileri nereden alabilirim?

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,

    Öncelikle A.Ş. şirketi hissedarlığınızdan dolayı sigortalı olanlar, analık sigortası kapsamında verilen geçici işgöremezlik ödeneğinden yararlanamamaktadır. Normalde, sizin 5510 sayılı Kanunun geçici 22. maddesi doğrultusunda 1 ekimden sonraki bağ-kur sigortalılığınız sürmektedir. Şimdi sizin, geçici iş göremezlik ödeneğini alabilmeniz için, A.Ş. dolayı sigortalılığınıza son verip, kendi vergi mükellefiyetinizdeki sigortalılık kapsamına girmenizdir.

    Kendi vergi mükellefiyetinizde sigortalılığınızın başlamasıyla, geçici işgöremezlik döneminin başladığı hekim raporu ve PTT Bank/Banka hesap numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğü veya merkez müdürlüğüne başvurmanız durumunda geçici iş göremezlik ödeneği olarak, doğum öncesi 8 haftalık, doğum sonrası da 8 haftalık ödenek alabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. İlginiz ve cevabınız için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar yazınız gerçekten çok bilgilendirici.Benim sorum doğum halinde geçici iş görmezliğin 56 günlük süre için verilmesi ile ilgili.26.12.2008 de doğum öncesi izne ayrılan kadın işçi 16.02.2009 da doğum yapmıştır.20.02.2009 da da istifa etmiştir.Bu durumda doğum sonrası yardımlardan ve geçici iş görmezlik ödeneğine ilişkin yararlanma durumu hakkında yorumlarınızı alırsam cok sevinirim.

    YanıtlaSil
  5. Tekrar merhaba, konuyla ilgili araştırmalarım devam ediyor.Yukarıda söz ettiğim kadın işçi doğum sonrası "analık iş görmezlik ödeneği"nden yararlanabilir mi? isten istifa etmesi buna engel midir? 90 günlük prim ödeme şartı mevcuttur.Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    D.ALP

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar,

    Sigortalı kadının analık(gebelik) halinde doktor raporu ile doğum izni süresi (geçici işgöremezlik süresi) başladıktan sonra işten ayrılması veya faaliyetine son vermesi halinde doğum yaptığı tarihten önceki 1 yıl içinde 90 gün primi ödenmiş günü olursa analık sigortalılığı kapsamında geçici iş göremezlik ödeneği alabilir. O nedenle siz, geçici işgöremezlik süresinin başladığı tarihten sonra işten ayrıldığınız ve doğum yaptığınız tarihten önceki 1 yıl içinde 90 günlük primi ödenmiş gününüz olduğu için hem doğum öncesi gebelik geçici iş göremezliği hem de doğum sonrası analık geçici iş göremezliği alabilirsiniz. Toplamda, doğum öncesi 51 gün, doğumdan sonra da 56 günlük geçici iş göremezlik ödeneği alabilirsiniz. Sigortalı kadının analığı halinde geçici işgöremezlik dönemine ilişkin verilen ödenek geçici iş göremezlik ödeneğidir, ama buna analık geçici işgöremezliği, gebelik geçici iş göremezliği veya analık işgöremezlik ödeneği diyebilirsiniz...

    Siz mevcut şartlarınızla, doğum öncesi ve sonrasına ilişkin geçici iş göremezlik ödeneği alabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  7. Bende bu cevabı arıyordum. Bu harika bilgiler için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. Rica ederim, yararlı oldu ise sevindim...

    YanıtlaSil
  9. 1996 itibariyle SSKlılık, ardından BAĞ-KURluluk ve sonrasında eşten dolayı Topluluk Sigortasına tabiyet derken 10 Ocak 2009 da yeniden SSKlı oldum. Kayıtlarımda 15.04.2009 tarihi itibariyle toplam prim ödeme gün sayım 82 görünüyor ve 31 haftalık gebeyim. Doktorum SSKlı çalışan olduğumdan bugünlerde rapor açabileceğini söyledi.

    Bu konuda cevaplamanız ricasıyla bazı sorularım olacak...

    Mevcut durumda prim gün sayısı düşünüldüğünde geçici iş göremezlik ödeneği alma durumum söz konusu olabilir mi? Olur ise doğuma 8 hafta kala ile 3 hafta kala izne ayrılmak arasında -ben ya da işverenim açısından- herhangi bir fark söz konusu mu, hangisi daha avantajlı? Aylık kazancım 666 TL olarak görünmekte, ödeneği alıyor olmam durumunda alacağım toplam miktar kaç TL olabilir? Sonuç itibariyle bu ödeneği alma hakkım var ise ne tür işlemler yapmam gerekiyor?

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar,
    82 günlük prim gün sayısı ile doktor raporuna istinaden doğum iznine ayrılmanız durumunda, doğum tarihinden önceki bir yıl içinde kısa vadeli sigortalar kapsamında primi ödenmiş 90 gün şartını yerine getirmemiş olursunuz. O nedenle de geçici iş göremezlik ödeneği alamazsınız. Çünkü istirahatli olduğunuz ve doğum izninde bulunduğunuz günlerde adınıza ödenen primler 90 gün hesabında değerlendirilmez.
    O nedenle, doktorunuz raporunuzu 90 günlük prim şartının dolacağı, 24.04.2007 tarihinde başlatabilir veya doğumunuza 8 hafta kaldığını ve doğuma 3 hafta kalıncaya kadar iş yerinde çalışabileceğinize ilişkin,

    "Gebelik normal/çoğul gebeliktir. Doğuma ….. hafta kalmıştır. Sağlık durumu, doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışmasına uygundur.”

    şeklinde, düzenleme tarihi ve protokol numarası verilen bir rapor ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışabilirsiniz. Aldığınız bu raporu, işverene ve iş verende SGK ya verecektir.

    Doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışmanız sizin sigorta primlerinizin ödenmesi ve ücretinizi tam almanız yönünde size faydalı olur. İşveren açısından ise, işçinin geçici işgöremezlik dönemine girdiği günlerin ücretini ve primini işveren ödemez ve işçiye geçici iş göremezlik kapsamında SGK geçici iş göremezlik ödeneği verilir.

    Aylık ücretiniz doğrultusunda alacağınız geçici iş göremezlik ödeneğine gelince:
    Doğum öncesi için, doğum raporu aldığınız tarih ile doğum yaptığınız tarih arasında çalışmadığınız gün sayısı kadar. Örneğin, 24.4.2009 tarihinde doktor roporu ile doğum iznine çıktınız ve 20.06.2009 tarihinde doğum yaptınız. Doğum izni sürenizi ayakta geçirmeniz durumunda, yani yatarak tedavi görmemeniz durumunda doğum izninize çıktığınız tarih ile doğum yaptığınız tarih arasındaki her gün için 14,80 TL günlük geçici iş göremezlik ödeneği alırsınız. Toplamda, 56x14,80= 828,8 TL,
    Doğum Sonrası için de, 56 günlük geçici iş göremezlik ödeneği alırsınız.
    Doğum nedeniyle toplam: 1657,6 TL geçici iş göremezlik ödeneği alırsınız.
    Gerekirse, işvereniniz de geçici iş göremezlik ödeneğini size ödeyebilir, o da SGK ile mahsuplaşır.
    Başvuru için;
    a) İzinli olduğunuz günleri gösterir doktor raporu,
    b) İzinli olduğunuz günlerde işyerinde çalışmadığınıza ilişkin işyerinden alınmış belge
    c) Banka hesap numarası veya size en yakın PTTBank şubesi ile

    Sosyal Güvenlik Kurumu il Müdürlüğü veya Merkez müdürlüğüne başvurabilirsiniz..

    YanıtlaSil
  11. Merhaba
    Şuanda 32 haftalik hamileyim ve 8 haftalık raporumu aldım fakat doktorum doğumun 40. haftada olamayabileceğini 1-2 hafta geç olabileceğini söyledi bu durumda tekrardan rapor mu almam gerekir yani doğum 56 gün sonra olmazsa ne yapmam gerekir bu durumda bu günlerin ücretini alabilecek miyim
    Ayrıca işgöremezlik ödeneği nasıl hesaplanacak? Net maaş üzerinden mi yoksa brüt maaştan mı? Çünkü net maaşım haricinde prim gelirlerimde var örn Şubat brüt 1325 tl ama Mart brüt ücretim 3000 tl bu durumda nasıl ödeme yapılacak teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar,

    1- Doktor raporu ile doğum iznine ayrıldığınız tarihten itibaren 8 hafta sonra değilde 10 hafta sonra doğumunuz gerçekleşmesi durumunda, doğum tarihinden itibaren geriye doğru 8 haftalık süre yani 56 gün doğum izni olarak kabul edilir, 10 haftaya tamamlamak için geri kalan 14 gün ise hastalık sigortası kapsamında istirahat olarak değerlendirilir. Geçici iş göremezliğiniz hesaplanırken de, doğum öncesi 56 gün gebelik geçici iş göremezlik kapsamında, fazlası da hastalık sigortası kapsamında geçici iş göremezlik olarak hesaplanıp size ödenir.

    2- Geçici iş göremezlik ödeneğinin hesabında doğum yaptığınız tarihten önceki bir yılın son 3 ayındaki, asıl ücret yani hak ettiğiniz ücret dikkate alınır, daha sonra prim ve ikramiye gibi ek ödemelerin ise %50'si dikkate alınır. Hesaplama brüt ücret üzerinden yapılır.
    Yani, doğum raporu aldığınız tarihten önceki son 3 ayın temel ücretinizin brütü, prim, ikramiye gibi ek ödemelerin de brütünün %50'si dikkate alınarak, doğum öncesi 56 gün, doğum sonrası 56 gün geçici iş göremezlik ödeneğiniz hesaplanacaktır.
    Doğum öncesi izniniz rapor tarihinden sonra 56 günü aşması durumunda 56 günün üstündeki süreler, hastalık izni olarak kabul edilir ve hastalık sigortası kapsamında geçici iş göremezlik ödeneği ödenir...

    YanıtlaSil
  13. DUYGU SAĞMAN4 Mayıs 2009 22:19

    merhabalar.. ben doğum öncesi son üç haftaya kadar çalışabileceğime dair bir yazı aldım.doğum öncesi iznimede 14.01.2009 tarihinde ayrıldım ve 02.02.2009 tarihinde doğumum gerçekleşti.bugün itibariyle sgk'ya vereceğim evrakların listesini Beşiktaş Sgk'tan aldım ve benden 120 günlük ilk izin tarihinden geriye yönelik vizite kağıdı istediler.Ben bu gün sayısının 90 güne düştüğünü biliyordum.ilk sorum bu olacak size..90 gün mü yoksa 120 gün mü? ve bu doğum iznine ayrıldığım günden önceki 1 sene içersinde 2 farklı iş yerinde ve farklı ücretlerle çalıştım.. sonuç olarak işgörmekzik ödeneğinin hesaplanmasında ortalama bir ücret mi alınacak yoksa en son çalıştığım şirketteki çalıştığım ücretmi esas alınacak..şimdiden vereceğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar,

    1 Ekim 2008 tarihinden itibaren, 5510 sayılı Kanunun 18. maddesi gereğince, sigortalı doğum nedeniyle, geçici iş göremezlik ödeneği alabilmesi için doğum tarihinden önceki son bir yıl içinde 90 gün adına prim ödenmiş olması şartı getirildi. 1 Ekim 2008 tarihinden önce bu süre 120 gündü. 1 Ekimden sonra 90 güne indirildi... Öncelikle bu 90 gün oldu... doğum izninize çıktığınız tarihten, yani 14.01.2009 tarihinden önce adınıza 90 gün prim ödenmiş olması yeterlidir.
    Çalıştığınız işyerlerinin farklı olması hiç önemli değil. Yeterki adınıza doğum izninizden önce 90 gün prim ödenmiş olsun...
    Geçici iş göremezlik ödeneği hesaplanırken, doğum izninizden önceki son 3 aydaki prime esas kazançlarınız dikkate alınacaktır... Şirket hiç önemli değil, SGK'ya doğum izninden önceki son 3 ayda adınıza bildirilen kazancınız ne ise o dikkate alınacaktır. Kim tarafından bildirildiği hiç önemli değil..
    Sağlık Kuruluşunda, Yatarak tedavi görmeniz durumunda günlük kazancınızın %50 si, yani yarısı günlük geçici iş göremezlik ödeneği olarak,
    Ayakta doğum izninizi geçirmeniz durumunda ise, brüt günlük kazancınızın 2/3'ü günlük geçici iş göremezlik ödeneği olarak verilecektir...
    Örneğin, 1200 TL brüt aylığınız olduğunu varsayalım,
    1200/30= 40 TL günlük kazancınız olur.
    Günlük geçici iş göremezlik ödeneğiniz,
    Ayakta doğum iznini geçirdiniz ise:26,7 TL
    Hastanede Yatarak Geçirdiniz ise: 20 TL olacaktır...
    56 doğum öncesi, 56 doğum sonrası geçici iş göremezlik ödeneği alacağınız için;
    56+56= 112 gün x 26,7= 2987 TL geçici iş göremezlik ödeneği alabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  15. merhabalar 657 4/b kapsamında sözleşmeli öğretmenim..doğumum 3 ağustos olarak gözüküyor ve ben haziranın ilk haftasında çalışabilir raporumu alıp işime devam edeceğim. temmuz ve ağustos bizim yıllık izinlerimizden sayıldığı için 3 hazirandan kalan 3 haftamı eylülde kullanabilr miyim? ve yine temmuz ve ağustos izinli sayıldığımız için geçici iş görmezlik ödeneğimiz ne kadar olur? maaşım 1.285. şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar,

    29 Mart 2009 tarihli resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı'nın 9. maddesinde,
    "Sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile ücretli doğum izni verilir.Çoğul gebelik halinde, doğum öncesi sekiz haftalık izin süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesinde, sağlık durumunun uygun olduğunu doktor raporu ile belgeleyen sözleşmeli kadın personel, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, sözleşmeli kadın personelin isteği halinde doğum öncesi çalıştığı süreler, doğum sonrası izin süresine eklenir. Doğum izni sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ilgilinin ücretinden düşülür." hükmüne yer verilmektedir...

    Öncelikle, doktorun veya sağlık kuruluşunun verdiği, doğumuna..... hafta vardır. Doğumuna 3 hafta kala çalışması uygundur. şeklinde hazırlanmış, protokol sayı ve tarihi olan raporu kurumunuza vermeniz durumunda, doğumunuza 3 hafta kalıncaya kadar çalışabilir, işte geçen 5 haftalık süreyi doğum sonrası 8 haftalık izninize eklettirirsiniz.

    Geçici iş göremezlik ödeneğiniz ise, eğer kurumunuz aylığınızı vermez ise geçici iş göremezlik ödeneği alabilirsiniz. Sözleşmeli personel için ücretli izin kabul edildiği için, artık normal ücretleri doğum izninde olduğu sürelerde çalışıyor muş gibi verilir..

    YanıtlaSil
  17. merhaba iş görememezlik ödeneginden başka birde doğum parası verildiğini duydum doğrumu acaba..çalışan annelerde çocuk 1 yaşına gelene kadar her ay süt parası veriliyormuş bir açıklama yaparsanız sevinirim..teşekkürler

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar,

    5510 Sayılı SS ve GSS Kanunu'nun 16. maddesi gereğince, analık sigortası kapsamında doğum yapan sigortalı kadına her doğum için bir defaya mahsus olmak üzere emzirme ödeneği (süt parası) ödenmektedir.
    İlgili madde, 2007 yılında değişmeden önce,
    "doğumdan sonraki altı ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli olan asgari ücretin üçte biri tutarında emzirme ödeneği verilir" şeklinde idi Ancak, 8.5.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5754 sayılı Kanunla yukarıdaki metin yasadan çıkarılarak, doğumdan sonra bir defaya mahsus ve kurumun belirlediği miktarda olarak belirlenmiştir.
    Eğer Mayıs 2008 tarihinde doğum yapan kadınlar için her emzirme ödeneği verilmesi hükmü kaldırılmamış olsa idi, doğum yapan kadınlar 6 ay boyunca doğumdan sonra her ay 222 tl emzirme ödeneği alacaklardı. Bu hüküm kaldırıldığı için, 2009 yılında kurumun belirlediği 70 TL bir defaya mahsus verilmektedir...

    YanıtlaSil
  19. ben ücretli öğretmenim ayın 12 sinde okul kapanıyor.sigortam o 12 hazirandan itibaren yatmıyor .vede son 8 ay sigortam yattı. ben gittim doktordan 3 hafta kalıncaya kadar calışır raporu aldım.meb e verdim.bugün parayı ödeyen yere danışmak için gittim o da bana calışamaz raporu alırsan analık parasını alırsın diyor.bi farkı var mı alamam mı bide bu evrakları nereye veriyorum.

    YanıtlaSil
  20. Merhabalar,

    Doğum öncesi 8 haftalık başladığı ve 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğinizi gösteren doktor raporunuzu ayrıca doğumdan sonraki 8 haftalık istirahatinizi gösteren doktor raporunuzu çalıştığınız okuldaki mutemetinize vermeniz durumunda, mutemediniz elektronik ortamda sosyal güvenlik kurumuna çalışmadığınız günleri gösterir ilgili belgeyi sizin adınıza gönderecektir.
    İş göremezlik ödeneğiniz de size en yakın PTTBank veya Banka şubesine yatırılır..

    YanıtlaSil
  21. Merhaba, doğumum 25 Aralık'09 görünüyor.Bu durumda benim 30 Ekim'09 çıkış, 22 Şubat'10 dönüş olmak üzere doğum izni hakkım doğuyor değil mi? Fakat ola ki doğumum daha geç olursa - mesela Ocak diyelim - o zaman ödeneklerle ilgili bir sıkıntı yaşar mıyım?
    Ayrıca Ağustos sonu Eylül başında yıllık izne ayrılacağım, tansiyon rahatsızlığım sebebiyle de dönüşte Ekim ayı için doğum iznime kadar 1 ay ücretsiz izin alacağım (SSK Raporu ile).Bu durumda o 1 ay için sigortadan hastalık ödeneği almam mümkün olur mu?Bir de ssk anlaşmalı özel hastanede muayene oluyorum.Nasıl bir yol izlemeliyim?

    YanıtlaSil
  22. Merhabalar,
    30 Ekim 2009 tarihi, doğum izninizin başladığı, doktor raporuyla geçici iş göremezlik sürenizin başladığı tarih. Doğum iznine doktorunuzdan alacağınız, doğuma 8 haftalık süre kalmıştır ibareli, protokol tarih ve sayısı verilmiş raporla başlatmanız gerekiyor.
    Doğumunuz geç olması durumunda, örneğin, 1 ocakta olduğunu varsayalım, 6 günlük gecikme hastalık izni olarak kabul edilir. 56 günlük doğum öncesi sürenin ücretini ve 6 günlük hastalık izninin ücretini rahatlıkla alabilirsiniz.
    Rahatsızlık nedeniyle doğum öncesi 1 ay süre ile istirahat almanız durumunda, yine hastalık sigortası kapsamında 1 ay geçici iş göremezlik ödeneği alabilirsiniz. Özel sağlık kuruluşu, sgk ile anlaşmalı olması durumunda herhangi bir sıkıntınız olmaz. Oradan alacağınız raporlar da, resmi sağlık kuruluşundan alacağınız sağlık raporları gibidir...

    YanıtlaSil
  23. Yanıtınız için çok teşekkür ediyorum öncelikle, son olarak acaba bu ücretler tam olarak ne zaman SGK'dan alınabiliyor acaba?Doğumdan sonra mı?İyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
  24. Doğum öncesi döneme ilişkin geçici iş göremezlik ödeneğinizi doğumdan sonra, doğum yaptıktan sonraki geçici iş göremezlik ödeneğinizi de istirahat süresi bitince alabilirsiniz. Bunun için sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Doğum öncesi doğumunuza 8 hafta kaldığını gösterir istirahat raporunu iş yerinizdeki muhasebe birimine vermeniz yeterli. Muhasebeciniz, internet ortamında gerekli başvuruları yapacaktır. Ödeneğinizi de en yakın pttbank şubesinden alabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  25. Merhaba. 10-06-2009 tarihinde doğum yaptım. Doğumdan önce +3,5 hafta çalıştım. Doğumdan önceki 3,5 hafta için gerekli olan çalışabilir raporumu sgk anlaşmalı özel bir sağlık kuruluşundan aldım. Aynı şekilde bu 3,5 haftadan sonra gerekli olan iş gözrmezlik belgemide aynı kuruluştan aldım. Fakat doğumumu sgk anlaşması olmayan farklı bir özel hastanede yaptım. İşgörmezlik raporumu aldığım yer raporun kapanma işlemini devlet hastanesi ve sigortada yaptırmam gerektiğini kendilerinin orada doğum yapmadığım için sadece açılışını yapabildiklerini söylüyorlar. Ancak çalıştığım şirketten bana verilen bilgiye göre kapanışınıda aynı hastane yapmalıymış. Yani sağlık bakanlığına göre sanırım doğum orda yapılsın yada yapılmasın hem açılış hem kapanış yapılabiliyor olmalıymış. Araştırmama rağmen bu konuda bilgi edinemedim. Doğum izni sürem bitti ve benim raporumun kapanışını yaptırmam gerekiyor. Ama hangi belgelerle ve nereye yaptıracağımı ne yazıkki tam olarak bilmiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür eder iyi çalışamalr dilerim...

    YanıtlaSil
  26. iyi günler be geçici iş göremezlik ödeneğinin hesaplanmasını soracaktım..yukardaki sorulara verilen cevaplardan brüt ücret üzerinden hesaplanır diye anladım..ek ödemelrinde % 50 si verilir..benim eşimin sigorta primini 2500 tl den yatırıyorlar(ssk sorgulamdan baktım).ama kendisi 1800 tl alıyor..bununda 1300 tl si net maaşı gerisi prim+tazminat falan..şimdi benim eşimin günlük kazancı ne kadar ve toplamda ne kadar geçici iş göremezlik ödeneği alırız..iyi çalışmalar...

    YanıtlaSil
  27. dursun bey cevabınızı bekliyoruz...

    YanıtlaSil
  28. hadi ama ..bir haftadır bekliyoz

    YanıtlaSil
  29. öncelikle kolay gelsin.2 adet işgörmezlik belgesi düzenlendi.doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 8 hafta ben bunu ayrı ayrımı sisteme girmem gerekiyor yoksa tek seferde girilirse olurmu.

    22.07.2009 başlıyor 01.11.2009 işe başlayabilir yazıyor.

    birde işgörmezlik başvurusunu nerden ve nezaman yapmamız gerekiyor.e vizitemi doldurulacak yoksa direk sgk başvurulacak işe başlayacağı tarih 01.11.2009 lütfen yardımcı olurmusunuz.

    YanıtlaSil
  30. Elif hanım, merhabalar,

    Özel sağlık kuruluşunda yapmış olduğunuz doğumu özel hastaneden aldığınız belgelerle Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı bir hastaneye onaylatarak geçici iş göremezlik ödeneği için başvurabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  31. Merhabalar,

    geçici iş göremezlik ödeneğinin hesabında geçici iş göremezliğin başladığı tarihten önceki son üç aydaki prime esas kazanç dikkate alınır. İşvereniniz tarafından sgk ya bildirilen kazançlarınızın prim gün sayısına bölünmesiyle günlük kazancınızın %50si geçici iş göremezlik ödeneği olarak verilir. Siz sgk da eşiniz adına 2500 tl kazanç beyan edildiğini belirtmişsiniz, eşinizin geçici iş göremezlik ödeneğine esas ta 2500 tl dir. Eşiniz aylık 1250 tl geçici iş göremezlik ödeneği alabilir.

    YanıtlaSil
  32. çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgile için....son olarak bir soru daha sorabilirmiyim...şu an 32.hafta içindeyiz ve raporumuzu aldık..3 hafta kalaya kadar çalışabilir raporu..bu raporuda iş yerine verdik..bunun haricinde yapmamız gereken bir şey varmı..son 3 haftaya girdiğimizde yapmamız gereken birşey varmı..ssk ya başvuru falan gereklimi...

    YanıtlaSil
  33. benim bir sorum vardı. ayın 18 de sözleşmeli öğretmen olarak giriş işlemimi yaptım. 27 sinde de doğum yaptım.tabi eşim üzerinden çünkü 30 günlük prim dolu görünmüyor. doğum s0nrası rapor için çocuğun doğum kağıdı belgesi yeterli demişlerdi üzerine 56 gün ekleniyormuş. şimdi ise mazeret izin onayı için doktordan 8 haftalık iznimin kullanılmasında sakınca yoktur diye izin onayı almam gerekiyormuş.bu doğrumu*
    ayrıca mutemed bana iş görmezlik raporu almam gerektiğini söyledi bu mazaret izin raporuyla aynı şey mi? benim maaş alabilmem için ne gerekiyor * eşim üzerinden doğum yapmam ve 30 günlük primin dolmamış olması bına engel mi?
    şuan bunu halletmessem sözleşmem iptal olacak . bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler.

    YanıtlaSil
  34. Sayın adsız,

    Doğumdan önceki 3. haftaya kadar çalışabilir raporunu aldınız ise, doğumdan önceki 3. haftaya kadar işyerinde çalışıp çalıştığınız 5 haftalık doğum öncesi süreyi doğumdan sonra rahatlıkla kullanabilirsiniz...
    Doğuma 3 hafta kaldığı zamanda herhangi bir yere bildirmenize gerek yok... Yapmanız gereken doğumu beklemek...

    YanıtlaSil
  35. Sayın Sözleşmeli Öğretmen Arkadaşım...

    Doğum nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneği verilebilmesi için, sigortalı kadının doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigortalılığının bulunması gerekir. Siz henüz genel sağlık sigortalısı olmak için gerekli 30 günlük sigortalılık süresini doldurmamışsınız. O nedenle doğum izninde bulunduğunuz günlerde geçici iş göremezlik için aranan 90 günlük sigortalılık şartını yerine getirmemişsiniz. Ancak, doğum nedeniyle çalışmadığınız günlerde Kurumunuz isterse ücretinizi verebilir... Ama sosyal güvenlik kurumundan geçici iş göremezlik ödeneğini maalesef alamazsınız. Emzirme ödeneğini de eşiniz alabilir...

    YanıtlaSil
  36. merhaba benimde bir sorum olacak 33. hafta içindeyim ve 5 hafta daha çalışabılır raporunu aldım.Maasım 1100 fakat iş yeinde ssk ya yatırılan 693 asgari ücret bu durumda ben ssk dan nekadar alabilirim.. Ayrıca geri kalan kısmı iş yerinden talep etme hakkım varmı? Acil cevap verirseniz sevinirim..

    YanıtlaSil
  37. 5 yıldır bir ilkögretim okulunun özel egitim(eğitilebilirler)sınıfında ücretli ögretmen olarak görev yapıyorum ssk primim en fazla 16 gün yatıyor 5510 sayılı yasaya göre 30 gün yatması gerekmiyor mu? Zira ögrendiğime göre Ekim 2009'dan sonra bir çok il ve ilçe bu uygulamaya geçmiş neden benim ilçem bunu uygulamıyor,tek sistem olması gerekmiyor mu neden farklı uygulamalar var.Lütfen beni aydılatırmısınız bu benim ve benim gibi çalışanlar için çok önemli zira sağlıtan da faydalanamayacağız!Cevabınız için şimdiden teşekkürler!

    YanıtlaSil
  38. 37 haftalık hamileyim. 32. haftamda "Son 3 haftaya kadar çalışabilir" raporumu aldım. Şimdi doğum izni raporumu alacağım. Fakat ücretlerin ne zaman ödeneceği konusunda hiçbir yerden bilgi edinemedim.
    Doğum öncesi raporumun ücretini doğumdan hemen sonra alabileceğimi biliyorum. Ancak doğumdan sonraki 8 + 5 haftalık ücretimi ne zaman alabileceğim? 4 hafta 4 hafta veya aylık olarak alabilmem mümkün mü? Mümkünse ne yapmam gerekiyor? (Doğumumu SGK anlaşmalı özel bir hastanede yapacağım.)
    Cevabınızı merakla bekliyorum.
    Şimdiden teşekkürler.
    Esra

    YanıtlaSil
  39. Merhabalar!Ben 4/b SSK sigortalısıyım.Şuan hamileyim ve 3 hafta kalıncaya kadar çalışabilir şeklinde doktor rapor verdi.Bu raporu geçici iş göremezlik ödeneği alabilmem için sgk ya ne zaman götüreceğim, hangi belgeleri götüreceğim tam olorak ne yapmam gerekiyor lütfen bilgi verin teşekkürler... Gamze

    YanıtlaSil
  40. personel şefi olarak görev yaptığım firmada 2 personel sürekli olarak 2 gün istirahat getiriyor. bu personeller artık o kadar işi abarttıki ayda 10 - 16 gün çeşitli sebeblerden ayrı ayrı 2 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2 +2 şeklinde rapor getiriyor. Kanunen nasıl bir yol izleyebiliriz bir çok kişi haklı fesih sebebi diyor ama kimsenin ekmeği ile oynamak istemiyoruz. Bu personellerin ilk aldığı raporu geçerli sayıp gerisinin ödemesini yapmaz isek kendilerine çeki düzen verecekler diye tahmin ediyorum. kanuni yollaradan nasıl halledebiliriz?

    YanıtlaSil
  41. MERHABALAR, VERDİĞİNİZ BİLGİLERDEN DOLAYI ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM, BİR ÇOK SORUMUN CEVABINI BULDUM.
    BEN 58 GÜNLÜK SİGORTALIYIM VE BUGÜN DOĞUMA 3 HAFTA KALINCAYA KADAR ÇALIŞABİLECEĞİME DAİR RAPOR ALDIM. AMA DOKTORUM BU RAPORU KİMSEYE VERME, 37. HAFTADA TEKRAR GEL BUNU SİSTEME İŞLEYECEĞİZ SGK'NIN GÖRMESİ İÇİN. BENİM AKLIMA TAKILAN ESKİDEN BU RAPORLAR İŞ YERİNE VERİLEREK SSK'YA YOLLANIYORDU ŞİMDİDEN SSK'NIN HABERİNİN OLMASI GEREKMEZ Mİ?
    NELER YAPMAM GEREKTİĞİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM. DOĞUM PARASI ALABİLECEKKEN YAPTIĞIM Bİ HATA VEYA EKSİKLİKTEN DOLAYI BU HAKTAN MAHRUM OLMAK İSTEMİYORUM. ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.

    YanıtlaSil
  42. Merhaba.. Ben 30 haftalık hamileyim. 32. haftada doğum iznine çıktıktan 2 hafta sonra okullar kapanıyor ve bizim sigortamız o tarihten sonra ödenmiyor. Ben izindeyken okullar kapandığında doğum parasını hak edebiliyormuyum. Doğumdan önceki 90 gün sigorta şartını yerine getirmiş oluyorum bu süre içinde. İlginiz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Sorunuza ve yorumunuza en kısa zamanda yanıt verilecektir... Admin