Çeyiz Parası, Evlenme Ödeneği...

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK)’dan yetim aylığı almakta olan kız çocuklarının evlenmeleri halinde hem aylıkları kesildiği için hem de evliliklerine destek olmak için kendilerine bilinen adıyla “Çeyiz Parası”, 5510 sayılı Kanun’un 37. maddesi gereğince “evlenme yardımı” ödenmektedir. Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında yeniden düzenlenerek evlenme yardımıyla, eski Bağ-Kur yeni 4/b sigortalıların yetim aylığı almakta olan kız çocuklarına da çeyiz parası verilmeye başlanmıştır. Sosyal Güvenlik Reformundan önce devlet memuru olanların eş ve analarına, yetim çocuklarına 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu doğrultusunda çeyiz parası ödenecektir. Hem eski sigorta kolları açısından hem de yeni dönemdeki göre çeyiz parasını incelersek,
a) Devlet Memurlarını Yönünden:
5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nun 90. Maddesi’ne göre, “Evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş ve kız çocuklarla, anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının on iki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir.” Emekli Sandığı’ndan eş veya çocuklarından dolayı dul ve yetim aylığı alan eş, kız çocuk ve anaya evlenmeleri durumunda bir defaya mahsus olarak almakta oldukları aylığın 12 katı tutarında çeyiz parası (evlenme yardımı) verilir. Çeyiz parası bir defaya mahsus olduğu için sonraki evliliklerde ikince defa çeyiz parası (evlenme ikramiyesi) ödenmez. Evlenmesi sonucu aylığı kesilen eş, ana veya kız çocuğundan dolayı diğer hak sahiplerinin almakta oldukları aylıkları 12 aylık süre beklemeden yeniden düzenlenerek artırılır. Ancak 12 aylık süre dolmadan evlilik son bulursa 12 aylık süre dolmadan tekrar aylık bağlanmaz.
Diğer taraftan, 1 Ekim 2008 tarihinden önce ölen ancak 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na göre, 10 tam yıl fiili hizmet süresi bulunmadığı için dul ve yetimlerine aylık bağlanamamış olanlardan en az 1800 gün prim (5 yıl fiili hizmet süresi) olanların dul ve yetimlerine yeni dönemde 5510 sayılı Kanun kapsamında dul ve yetim aylığı bağlanabiliyor. Bu şekilde hizmet azlığı nedeniyle aylık bağlanamayan ancak 5510 Sayılı Kanun uyarınca aylık bağlanmış kız çocuklarının evlenmeleri halinde almakta oldukları aylıkların 24 aylık tutarı kadar çeyiz parası verilir. 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu kapsamında memuriyete tabi olanlar için yukarıdaki hükümler uygulanacaktır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında ilk defa memur olanlar için, yeni dönemdeki hükümler uygulanacaktır.
b) Eski SSK ve Eski Bağ-Kur Yönünden:
Eski SSK kapsamındaki çeyiz parası (Evlilik yardımı) 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun Ek 12. Maddesine göre, sigortalının ölümünden dolayı aylık ve gelir almakta olan hak sahibi kız çocuklarına evlenmeleri halinde bir defaya mahsus olmak üzere, aldıkları aylık ve gelirlerin 24 aylık tutarı çeyiz parası (Evlilik yardımı) olarak verilirdi. 24 aylık süre içersinde evlenmenin son bulması durumunda, 24 aylık süre tamamlanıncaya kadar hak sahibi kız çocuklarına aylık bağlanmayacağı gibi, 24 aylık süre içerisinde diğer hak sahiplerinin aldıkları aylık ve gelirlerinin oranı da artırılmazdı.
Eski Bağ-Kur sigortalılar yönünden 1479 Sayılı Kanun’da evlenme yardımı (çeyiz parası) ödenmesi yönünde bir hüküm bulunmadığı için, ölen Bağ-Kur sigortalıların yetim aylığı almakta olan kız çocuklarına çeyiz parası ödenmezdi.
Eski SSK ve Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılar için yeni dönemdeki hükümler uygulanacaktır.
c) Yeni Dönem (5510 Sayılı Kanun):
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 37. Maddesi ile belirlenen evlilik yardımı, 4/a, 4/b ve 4/c kapsamında yetim aylığı alan, evlenmeleri nedeniyle gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarının evlenmeleri ve talepte bulunmaları durumunda aldıkları aylık ve gelirlerinin iki yıllık tutarında evlenme ödeneği olarak peşin ödenir. Evlilik yardımı alan kız çocuğunun aylığı kesildiği tarihten itibaren iki yıllık süre içinde boşanması veya dul kalması nedeniyle yeniden hak sahibi olması durumunda, 2 yıllık süre tamamlanıncaya kadar aylık ve gelir bağlanmaz. Ancak bu durumda olanlar genel sağlık sigortası kapsamında sayılırlar.
Evlenme ödeneği verilmesi durumunda, 24 aylık sürenin dolmasından sonra, diğer hak sahiplerinin aylık ve gelirleri yeniden belirlenir.
Evlilik yardımı bir defaya (bir evliliğe) mahsus olarak verilmekte olup, istenilen evlilikte alınabilir. Yani ister ilk evlilikte, isterse ikinci evliliğinde kız çocukları alabilirler.
Evlenme ödeneği için resmi evlilik bağı kurulduktan sonra ödeneği alacak kişinin veya vekilinin dilekçe ile
- 4/a(SSK’lılar) ve 4/b(Bağ-Kurlular) kapsamındakiler Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı’na
- 4/c (Devlet Memurları) Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı’na
başvurmaları gerekmektedir…

299 yorum:

  1. MERHABA FARUK BEY;
    BEN BABAMIN VEFATINDAN SONRA SSKLI ÇALIŞANA DEK YETİM AYLIĞI ALDIM.YAKLAŞIK 6-7 YIL DEVAM ETTİ.
    08-07-2007 TARIHINDE EVLENDIM VE HENÜZ EVLILIK YARDIMI ALMADIM SGK'YA DANIŞMA AMAÇLI GİTTİĞİMDE
    EVLILIK YARDIMI ALABİLMEK İÇİN EVLENDIKTEN SONRA 2 YIL İÇİNDE ANKARAYA DİLEKÇE YAZIP 24 AYLIK MAAŞ BEDELİNİ
    ALABİLECEĞİM BİLGİSİ VERİLDİ.ŞUAN ABIM SSKLI ÇALIŞTIĞINDAN SADECE ANNEM BABAMIN ÖLÜM MAAŞINI ALABİLMEKTE
    BEN DİLEKÇE YAZDIĞIM TAKDIRDE BANA ÖDENECEK TUTAR ANNEM 530 TL ALDIĞINDAN TARAFIMA 12.720 TL 'MI ÖDENECEK?
    AYRICA BU MIKTAR ANNEMIN MAAŞINDAN 2 YIL BOYUNCAMI KESILECEK?YAKLAŞIK OLARAK NE ORANINDA BIR KESILME OLUR%25'İMİ?
    YOKSA BEN BABAMIN MAAŞININ %25 İNİ ALIYORDUM ONUN 24 KATINIMI ALACAĞIM?BU KONUDA BENI NETLEŞTIREN KIMSE OLMADI?
    DİLEKÇE YAZMADAN BU KONU HAKKINDADA NET BİLGİ EDINMEK İSTİYORUM.
    RİCA ETSEM BENİ AYDINLATABİLİRMİSİNİZ?

    SAYGILARIMLA.
    EMİNE BAŞPINAR

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,

    Yetim aylığı almakta iken evlenen kız çocuklarına aldıkları aylıkların 24 katı tutarında toptan ödeme yapılır. yani babanızdan size düşen aylık miktarının 24 katı tutarında size evlenme ödeneği verilir. Bu ödeme, ne annenizin aldığı dul aylığını ne de varsa kardeşlerinizin aldığı yetim aylıklarında azaltmaya gitmez. Aksine, 2 yıl sonra onların aylıklarında artışa gider.
    O nedenle, sizin aldığınız evlenme yardımı kesinlikle annenizin aylığında herhangi bir düşüşe neden olmaz, siz sadece babanızdan aldığınız aylığın 24 katı tutarında bir yardım alacaksınız. Yukarıda söylediğim gibi, sizden başka yetim aylığı alan yok ise, 2 yıl sonra annenizin maaşı %25 oranında artırılacaktır.

    Evlilik yardımı alabilmeniz için, sizin yetim aylığı alıyorken evlenmeniz gerekiyor.

    YanıtlaSil
  3. slm bende babamı kaybettiğim için maaş alıyorum benım payıma düşen 180 tl ceyız parasını alırsam 4320 tl yapıyor.peki bunun önumuzdekı süreç içerisnde yükselme ihtımali varmı?yanı ablanında söledıği gibi 12 720 cıvarında olamazmı en azından bu parayla kendımızı guvenceye almış oluruz bıyerde

    YanıtlaSil
  4. Evlenme ödeneğinin (Çeyiz Parası) miktarı tamamen almış olduğunuz yetim aylığının artışına bağlıdır. Çeyiz parası da sizin almış olduğunuz aylığın 24 katıdır.
    Bahsettiğiniz rakama ulaşması için, babanızın aylığına oldukça iyi bir zam yapılması gerekir ki sizin babanız üzerinden aldığınız aylık oranı miktarı artsın... Sizin babanız üzerinden almış olduğunuz aylık, babanızın aylığının %25 idir. Yani babanızın aylığı 720 TL dir. Yetim aylığı alan kız çocuklarına verilen çeyiz yardımı da aylıklarının 24 katıdır.
    Keşke belirtilen rakamda yapılabilse evlilik yardımı...

    YanıtlaSil
  5. 500 YTL YETİM AYLIĞI ALIYORUM...MART AYI İÇİNDE EVLENDİM...NE TUTARDA ÇEYİZ PARASI ALACAĞIMI SÖYLEYEBİLİRMİSİNİZ.BİRDE ÖDEMEYİ NEREDN ALACAĞIMIZI SÖYLEYEBİLİRMİSİNİZ....

    YanıtlaSil
  6. Aldığınız yetim aylığının 24 katı tutarında çeyiz yardımı alabilirsiniz. 24x500 = 12000 TL... Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü veya Merkezine, bir dilekçe ile başvurabilirsiniz... Ödemeler de sizin vereceğiniz PTTBank veya Herhangi bir banka hesabınıza yatırılır..

    YanıtlaSil
  7. ben emekli sandığından emekli bir babayım kızımı evlendirdim ama hayattayım bizede herhangi bir çeyiz parası veriliyomu cvb bekliyorum teşekkürler

    ahmet

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar..
    ben babamı 2008/temmuz ayında kaybettim ve babam bağkur borcu vardı onu ödedik sigortalama emeklilik işleri falan derken 2009/martta sigortalı olduk ve maaş bağlandı. aslında demek istediğim ben babamın ölümünden önce normal ssk dan sigortalıyım ve halen sigortalıyım babamın üzerinden sadece annem ve kardeşlerim yararlanıyor şuan hak sahibi onlar. benim öğrenmek istediğim evlenme durumum olunursa ben çeyiz parasından yararlanabilirmiyim ssk lı olduğum halde ve zaten ewlenmeden önce işten ayrılıp ssk yı iptal ettireceğim bu durumda nasıl bi çözüm olunur? elimden geldiğince açıklamaya calıştım sayın admin sizde cevap verebilirseniz cok sevinirim şimdiden teşekkürler..

    YanıtlaSil
  9. Merhaba, Babam hayatta ve 15 yılldır emekli sandığından emekli. Bende 10 yılldır boşandım ve bir oğlum var ve şu an çalışmıyorum. Ama 2 sene evvel bir otelde yaz sezonu için 6 ay çalıştım ve babam bu arada ben çalışırken emekli sandğı karnemi iptal etti ve SSK ya geçiş yaptım.Bu arada 4 ay işsiz kaldım ve 1 Ekim 2008 yılında 1 hafta başka bir otelde çalıştım ve orası beni 38 gün SSK lı göstermiş ama ben bilmiyordum. Şu anda çalışmıyorum ve hiç bir güvencem yok. Bana ve oğluma babam bakıyor. Tekrar emekli sandığına geri dönmek istiyorum ve babamın bütün haklarından faydalanmak istiyorum. Şansım var mı? Lütfen bana cevap yazın.

    mail adresim: seftali12@hotmail.com

    Teşekkürler

    Banu Camcı

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar ben babamdan yetim maaşi aliıyordum 14kasım2008 evlendım siğortali bi iştedede çalişmadım çeyiz paramın adıma düzenlenmesi için dilekçe yazdım 3ay geçmesıne ragmen hala çeyız param gelmedi maaşımda alamıyorum tekrar dilekçe yazıyorum cevap gelmezse ne yapayım bilgi veririseniz sevınırım...

    YanıtlaSil
  11. Sosyal Güvenlik Kurumu'na www.sgk.gov.tr adresindeki Bilgi Edinme kapsamında, Evlenme ödeneği için yapmış olduğunuz dilekçe başvurunuzun tarih ve sayısını vererek başvurunuzu yapın. Normal şartlarda, 15 gün içinde dilekçenize yazılı cevap verilmesi gerekir. Başvurunuzun durumu hakkında bilgi verilecektir...

    YanıtlaSil
  12. Ahmet Bey,

    Siz eşinizden dolayı dul aylığı almakta iseniz evlenmeniz durumunda size de evlenme yardımı yapılacaktır.

    Kızınız, evlenmeden önce annesinden dolayı yetim aylığı alması durumunda kızınıza da evlenme ödeneği, çeyiz yardımı yapılır...

    YanıtlaSil
  13. Sayın Umut Hanım,

    Sigortalı çalışmanızın sona ermesinden sonra, babanız üzerinden yetim aylığı tahsis ettirmeniz halinde ve yetim aylığı alıyorken evlenirseniz, evlenme ödeneği alabilirsiniz...

    Evlenme ödeneğinde (çeyiz yardımında) yetim aylığı alıyorken evlenmek gerekiyor... Sigortalı olarak çalışan yetimlere maalesef yetim aylığı verilmez. Sizin de yapacağınz, işten ayrıldıktan sonra yetim aylığına başvurmanız, yetim aylığı almaya başladıktan sonra da evlenmenizdir...

    YanıtlaSil
  14. Sayın Banu Camcı,

    1 Ekim 2008 tarihinden önce, işten ayrılmış ve babanızın bakmakla yükümlü olduğu kişiler kapsamında girmiş olsaydınız, emekli sandığı kapsamında babanız üzerinden genel sağlık sigortalısı sayılacaktınız. Ancak, yeni kanun yürürlüğe girdikten sonra durumunuzda değişiklik olduğu için, maalesef babanız üzerinden genel sağlık sigortası kapsamında sağlık yardımı alamazsınız...
    Genel sağlık sigortalılığı için, Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurup, sadece genel sağlık sigortalısı olmayı talep edebilirsiniz. Kurum sizi gelir tespiti için mal müdürlüğüne yönlendirecektir, gelirinizin asgari ücretin 1/3 ünden az olması durumunda genel sağlık sigortalılığınız devlet üstlenecektir. Asgari ücretin 1/3 ü ile asgari ücret arasında çıkması durumunda, 39 TL prim, asgari ücret ile asgari ücretin 79 TL, asgari ücretin iki katından fazla olması durumunda ise 159 TL genel sağlık sigortası primi ödeyerek genel sağlık sigortalısı olabileceksiniz...

    YanıtlaSil
  15. MERHABALAR BABAM ÖLDÜ ANNEM VE BEN MAAŞ ALIYORUZ ALDIGIMIZ TOPLAM MAAŞ 760 TL BEN EVLENDİGİM ZAMAN NE KADAR CEYİZ PARASI ALACAGIM... VE ANNEMDEN HERHANGİ BİR KESİNTİ OLACAK MI ?

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar,

    Sizin babanız üzerinden almış olduğunuz yetim aylığı %25 oranında olup, takriben 254 TL, annenizle birlikte aldığınız toplam aylığın kalan kısmı ise yani 506 TL annenizin babanız üzerinden aldığı dul aylığıdır.
    Sizin evlenmeniz durumunda almış olduğunuz yetim aylığının 24 katı tutarında evlenme ödeneği(çeyiz parası)alacaksınız. Yani 24x254= 6090 TL dir.
    Siz evlenme ödeneği alıp yetim aylığınız kesildiğinde annenizin aldığı aylıkta herhangi bir eksilme olmayacak. Hatta 2 yıl sonra aylığı tekrar düzenlenerek, %25 oranında artırılacaktır. Çünkü tek hak sahibi durumuna düşecektir..

    YanıtlaSil
  17. MERHABA AZ ÖNCEKİ YORUM İÇİN TEŞEKKÜRLER

    BEN İST EMİNE
    BANA 6090 TL ALACAGIMI SÖYLEDİNİZ

    BENİM KUZENİM BENİMLE YANI MİKTARDA AYLIK ALIYORDU O BU KIŞ EVLENDİ VE ÇEYİZ YARDIMI ADI ALTINDA 12000 TL ALDI BU PARAYI NASIL ALA BİLİR.

    BAŞKA YARDIM VARMI.

    YanıtlaSil
  18. MERHABA GÖNÜL
    BABAM VEFAT EDELİ 3 YIL OLDU SSK TARAFINDAN BİZİ AYLIK BAGLANDI

    1 SORUN :BEN 193 TL ALIRKEN ANNEM 386 TL ALIYOR..BAŞKA AYLIK ALAN YOK BU MÜMKÜNMÜ.

    2 SORUM :ANNEMİN MAAŞI BENİM MAAŞIMIN 3 KATI OLMASI LAZIM DEGİLMİ.

    3 SORUM :EVLENDİGİMDE NE KADAR CEYİZ PARASI VE BAŞKA MAAŞIM KESİLDİGİ İÇİN PARA ALACAKMIYIM.

    4 SOURM :BU ARKADAŞLARIN SORDUGU GİBİ 12000 TL SÖZÜ DOLAŞIYOR BU MÜMKÜNMÜ OLURSA ÇOK İYİ OLUR..

    YanıtlaSil
  19. Emine Hanım,

    Öncelikle siz annenizle birlikte aldığınız aylığın, 760 TL olduğunu belirttiniz, normal aylık dağılım oranlarında bir hesaplama yaptığımızda, yani anneniz babanız üzerinden %50 oranında, siz ve varsa diğer kardeşleriniz %25 oranında aylık alır. Bu durumda annenizin aldığı aylık oranı sizinkinin iki katı olur, mevcut belirttiğiniz rakamı oranlara dağıttığımızda size düşen aylık oranı 254 TL olur, bu rakam üzerinden alacağımız çeyiz yardımını hesapladığımızda 24x254= 6096 TL yapar, bu rakam verdiğiniz miktar üzerinden çıkardığım bir orandır, siz yine de aldığınız net yetim aylığı miktarı 24 ile çarparak alacağınız net aylığa gidebilirsiniz...
    Kuzeninizin aldığı çeyiz yardımı 12000 TL ise aldığı yetim aylığı 500 TL dir. Kuzeninizin bu miktarda evlilik yardımı alıyorsa sizinle aynı oranda yetim aylığı alması mümkün değil. Kuzeninizden başka hak sahibi olan var mı ölüm aylığını paylaşan?

    YanıtlaSil
  20. Gönül Hanım,
    merhabalar
    Sorularınız sırayla yanıtlayalım,
    1- Dul ve yetim aylıklarında, sigortalının başka hak sahibi olması durumunda dul eşe %50 oranında aylık bağlanır. Çocuklarına da %25 oranında yetim aylığı bağlanır. Babanız üzerinden anneniz dışında siz de aylık aldığınız için anneniz %50 oranında yani sizin aldığınız aylığın iki katı oranında aylık almaktadır. Sizin evlenmeniz veya sigortalı olarak bir işe girmenizle yetim aylığınızın kesilmesi durumunda annenizin aylığı %75 oranına yani sizin aldığınız aylığın 3 katına çıkacaktır.
    2- Yukarıdada belirtitğim gibi, annenizin daha yüksek aylık alabilmesi için aylık alan başka hak sahibinin olmaması gerekir.
    3- Siz yetim aylığı alırken evlenmeniz durumunda almış olduğunuz aylığın 2 yıllık tutarı veya diğer bir ifade ile 24 katı tutarında size evlilik ödeneği verilir. Bunun dışında herhangi bir yardım veya ödenek verilmez.
    4- Belirttiğiniz oranda evlilik yardımı alan kız çocuklarının olması mümkündür. Gerek ölen sigortalının aylığının yüksek olması, gerekse tek hak sahibi olmaları halinde ölen ana ve babalarından aldıkları yetim aylıkları yüksek olur. Yetim aylığı da yüksek olunca, alacakları evlilik ödeneği o oranda yüksek olur. Örneğin, 500 TL yetim aylığı alan bir kız çocuğunun alacağı evlilik ödeneği bu oranda olur...

    YanıtlaSil
  21. MERHABA BENİM SORUM ŞU YETİM AYLIĞI ALIYORDUM BAĞKURDAN CALIŞMAYA BAŞLADIM SSKLI OLARAK BU CEYİZ PARASINI ALMAMA ENGELMİ SSKLI OLANLAR ALAMIYORMU CEYİZ PARASINI

    YanıtlaSil
  22. MERHABA
    BENİM BABAM ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN BİR SSKLI. BENİM EVLENME DURUMUMDA ÇEYİZ PARASI VEYA BUNA BENZER YARDIMLAR ALABİLME HAKKIM VARMI? EĞER VARSA MİKTARINI ÖĞRENEBİLİRMİYİM?
    TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  23. Serap Hanım,

    SSK, yeni dönemde 4/a kapsamında çalışmanızdan dolayı sizin yetim aylığınızın kesilmiş olması gerekir. O nedenle, evlenme ödeneği de kız çocuklarının evlenmeleri nedeniyle yetim aylığı kesildiği için verilen bir ödenektir. Yetim aylığı almakta iken evlenen kız çocuklarını kapsamaktadır. Sizin, Sigortalı olarak çalışmanız nedeniyle yetim aylığınız kesildiği için evlilik yardımından yararlanamazsınız.

    YanıtlaSil
  24. Hatice Hanım,

    Kız çocuklarının evlenmelerinde evlilik yardımı alabilmeleri için, yetim olup ölen anne ve babaları üzerinden yetim aylığı almaları gerekir. Eğer yetim aylığı alıyorsanız, aylık alırken evlenmeniz durumunda size de aylığınızın 24 katı tutarında evlenme yardımı yapılır. Bu yardımlar da ölüm aylığı kapsamında olan kız çocukları için geçerlidir.
    Bu kapsam dışında olanlara herhangi bir yardım maalesef yapılmamaktadır.

    YanıtlaSil
  25. merhaba .ben de babamdan tek başıma yetim aylığı alıyordum 3 nisand anikahım kıyılı ankaraya dilekçe ile başvuruda bulundum. ancak ne kadar sürede geldiği hakkında bir sürü duyum alıyorum.temmuzda dugunumuz var ve o paraya ihtiyacım var. acaba ne kadar sürede geldiği hakkında bi bilgi verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
  26. Merhabalar

    Sosyal Güvenlik kurumu aylık gelir ve ödeneklerin kısa sürede bağlanması icin alt yapısını tamamlamaya calışıyor. Başvurunus henüs yeni sayılır. Belli bir süre sonra SGK nın sitesinden www.sgk.gov.tr'den Bilgi Edindirme kapsamında gerekli bilgileri girerek başvurunusun hangi aşamada olduğunu sorabilirsinis. Temmus ayına kadar rahatlıkla verilmesi gerekir...

    YanıtlaSil
  27. Selam ben duran yüzde 70 özürlü bir beyim 3 aydan 3 aya özürlü maaşı alıyorum annem babam vefat etti ayrıca babamın emekli maaşını da alabilirmiyim.

    YanıtlaSil
  28. Duran bey merhabalar,

    2022 Sayılı Kanun kapsamında almış olduğunuz özürlü aylığı ile babanızdan kalan yetim aylığını aynı anda ikisini birlikte alamazsınız. Ancak, hangisi daha yüksek ise onu alabilirsiniz. Babanız üzerinden yetim aylığı almanız, aynı zamanda babanızın sigortalılık hali içinde genel sağlık sigortalısı olmanızı sağlar.
    Babanızdan alacağınız yetim aylığı az olması durumunda, SGK'ya bir dilekçe vererek 2022 sayılı kanun kapsamındaki aylık düzeyine çıkarttırabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  29. Selam ben duran Sn dursunsırıklıgıl ilgi ve alakanıza teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  30. ben 2007 nın 7ci ayında evlendım ceyız paramıda aldım bundan 1 ay once bosandım maasım ne aman baglanır tekrar tesekurller...

    YanıtlaSil
  31. Merhabalar,
    Yetim aylığı almakta iken, evlenmeniz nedeniyle 24 aylık yetim aylığınızın karşılığı evlenme ödeneği verilmesi nedeniyle kesilmiş olduğu için, bu ödeneği tekrar almanız için, boşanmış ve aylığın kesildiği tarihten 2 yıl geçmiş olması gerekir.
    O nedenle, yetim aylığınızın kesildiği tarihten sonraki iki yıl veya 24 aylık süre Nisan 2009 tarihinde doluyor. Mayıs ayı itibariyle almaya başlayabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  32. merhaba ben aynur öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.benim öğrenmek istediğim çeğiz parası için ne zaman başvurabiliriz. nikahtan önce mi sonra mı?

    YanıtlaSil
  33. MERHABA BEN NUR SSK LI ÇALIŞMAKTAYDIM İŞTEN AYRILDIM YETİM AYLIĞI İÇİN BAŞVURACAĞIM.BAŞVURUYU YAPTIĞIM AY MAAŞIM BAĞLANIR MI ? AYRICA BANA BAĞLANAN MAAŞ ANNEMİN MAAŞINDAN MI KESİLECEK? İŞSİZLİK PARASI ALIRKEN YETİM MAAŞI DA ALABİLİRMİYİM ? ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM

    YanıtlaSil
  34. merhaba.benim sizlere sorum olucak.benim dedem vefat edeli 15 sene oldu.Dedemin bağkur maaşı dayım ve 2 teyzem bide annaneme bölündü.Fakat teyzem 10senedir sigortalı işte çalışıyor ve dayımda askere gidince maaş kesildi.Kesilen maaş annaneme geri dönmedi.yaklaşık dayımın 10 yıl bi okadarda teyzemin kesintisi var bizim merak ettiğimiz bu kesintileri şuanda alabilirmiyiz birde teyzemin düğünü var düğünden önce işten çıkıcak çeyiz yardımı alabilirmiyiz.

    YanıtlaSil
  35. Evlenme Ödeneği(Çeyiz Parası) için Nikah tarihinden sonra başvurabilirsiniz...
    Evlenme ödeneğiniz için, nikah tarihinden sonra başvurabilirsiniz. Evliliğiniz nüfus kütüğü kayıtlarına geçmiş ise, dilekçe ile evlilik ödeneği talep edebilirsiniz, nüfus kütüğü kayıtlarına geçmemiş ise, evlenme cüzdanının sureti ile başvurunuzu yapabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  36. İşsizlik Ödeneği alırken yetim aylığı alabilirsiniz...

    Merhabalar,
    Sigortalı olarak çalıştığınız işten ayrıldığınız tarih itibariyle, yetim aylığını alabilirsiniz. Kız çocukları için yetim aylığının şartları, çalışmıyor olmak, kendi çalışmalarından dolayı gelir-aylık (emeklilik) alıyor olmamak, bir de evli olmamaktadır. İşsizlik Sigortası kapsamında ödenek aldığınız dönemde çalışmadığınız için yetim aylığına başvurabilirsiniz.
    Yetim aylığınız da başvuru yaptığınız tarihi takip eden aybaşından itibaren size bağlanır...
    Ölüm aylıkları hak sahiplerinin aylıktan ayrılması ve yeniden aylığa girmesi durumlarında tekrar düzenlenir. Anneniz, siz yetim aylığı almadığınız dönemde başka hak sahibi yok ise %75 oranında aylık almakta idi, sizin ölüm aylığına dahil olmanız durumunda annenizin aylık bağlama oranı %25 azaltılarak, size %25 oranında aylık bağlanacaktır...

    YanıtlaSil
  37. Ölüm aylığı düzeltmesi için yazılı Müracaat etmeniz gerekirdi...

    Ölüm aylığı almakta olanların hak sahiplerinin ölüm aylığından çıkması veya yeniden girmeleri durumunda kuruma yazılı müracaatta bulunmaları gerekir.
    Anneannenizden başka hak sahibi kalmadı ise, hemen kuruma yazılı olarak başvurup tek hak sahibi kaldığını bildirebilirsiniz. Anneniz için aylık oranı, müracatınızı takip eden ayın başından itibaren tekrar düzenlenir.
    Geriye dönük, tek hak sahibi olarak anneannenizin kaldığı tarih itibariyle talebinizi de ayrıca belirtin, bu durum hak sahiplerinin başvurusuna bağlı olduğu için geriye dönük alamayabilirsiniz...
    Teyzenizin, çalışmasına son vermesi ve yeniden yetim aylığını almaya başladığı tarihte evlenmesi durumunda aldığı yetim aylığının 24 katı tutarında evlenme ödeneği alabilir.

    YanıtlaSil
  38. merhaba ben nur verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum , bir sorum daha olacak size verdiğiniz cevapta benim ölüm aylığına bağlandığımda annemin aldığı maaşın %25 ini bana ölüm aylığı olarak kesileceğini söylediniz.annem min maaşı %50 ye düşecek peki ben evlendiğim zaman çeğiz parası için başvuracağım ve bu parayı aldığım zaman benim aldığım %25 lik pay annemin maaşına benim çeğiz parasını aldıktan 24 ay sonra mı eklenecek yada benim nikahımdan sonra vereceğimiz dilekçe ile mi eklenecek .şimdiden teşekkürler....

    YanıtlaSil
  39. evet, size evlenme ödeneği verdikleri 24 aylık sürenin sona ermesinden sonra müracatınızla birlikte annenizin maaşı tekrar %75 oranına çıkarılacaktır. Nikah tarihiniz değil, 24 aylık sürenin bittiği tarih dikkate alınacak...

    YanıtlaSil
  40. merhaba,bu ayın başında nikahım kıyıldı ve hemen başvuruda bulundum.ancak maaşımın kesilecegını dusunuyordumancak gene yattı.ssk nın sitesinden müstehaklık sorguladıgımda müstehak değildir ibaresi çıkıyor. acaba çeyiz parası için yolladıgım evraklar işleme girmemiş olabilir mi?bunu nasıl öğrenebilirm?girmişse ortalama ne kadar sürede para geliyor bilgi verebilir misiniz? şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  41. BEN BABAMDAN MAAŞ ALIYORUM 190 TL AMA ANNEM ANANEM VE BABAMDAN ALIYORDU DAHA SONRA İİS ARASINDA SÇİM YAPMASI ÖNERİLDİ VE BABAMIN MAAŞINI TERCH TTİ ANANMDE DEDEMDEN ALIYODU ANANEM ÖLDÜĞÜ İÇİN BEN ANANEMİN MAAŞINI ALABİLİRMİYİM ANANEM BAĞKURLU Dİ BABAM SSK YARDIMCI OLUSANIZ SEVİNİRİM...

    YanıtlaSil
  42. Merhaba ben gönül şu anda yetim aylığı olarak 500 lira alıyorum.temmuz ya da ağustos ayında evlenmeyi düşünüyorum mayıs ayında nikah kıyarak çeyiz yardımı için başvursam ne zaman ödeneği alabilirim?net bilgi alabileeğim bir yer var mı?

    YanıtlaSil
  43. "merhaba,bu ayın başında nikahım kıyıldı ve hemen başvuruda bulundum.ancak maaşımın kesilecegını dusunuyordumancak gene yattı.ssk nın sitesinden müstehaklık sorguladıgımda müstehak değildir ibaresi çıkıyor. acaba çeyiz parası için yolladıgım evraklar işleme girmemiş olabilir mi?bunu nasıl öğrenebilirm?girmişse ortalama ne kadar sürede para geliyor bilgi verebilir misiniz? şimdiden teşekkürler."

    Merhabalar,

    Hesabınıza yatmış olan, aylığınız hak etmiş olduğunuz bir aylıktır.

    Evlilik ödeneği için yapmış olduğunuz başvuru kurum kayıtlarına geçmiş olduğu için, hak sahipliğinden çıkarılmışsınız... Evlenme ödeneğinizde, en kısa zamanda ödenir... Evraklarınızla ilgili tereddünüz var ise, www.sgk.gov.tr sitesinde BİLGİ EDİNME kapsamında başvurunuzun durumu hakkında bilgi alabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  44. "BEN BABAMDAN MAAŞ ALIYORUM 190 TL AMA ANNEM ANANEM VE BABAMDAN ALIYORDU DAHA SONRA İİS ARASINDA SÇİM YAPMASI ÖNERİLDİ VE BABAMIN MAAŞINI TERCH TTİ ANANMDE DEDEMDEN ALIYODU ANANEM ÖLDÜĞÜ İÇİN BEN ANANEMİN MAAŞINI ALABİLİRMİYİM ANANEM BAĞKURLU Dİ BABAM SSK YARDIMCI OLUSANIZ SEVİNİRİM..."
    Merhabalar,
    Ölüm aylığı 5510 Sayılı Kanun'un 3. maddesinde tanımlanan hak sahiplerine verilir. Bunlar, sigortalının veya sürekli iş göremezlik gelir ile malulluk, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almakta olanların ölümü halinde, gelir veya aylık bağlanmasına veya toptan ödeme yapılmasına hak kazanan eş, çocuk , ana ve babasdır.
    O nedenle, siz anneannenizin ilk alt ve ilk üst soyundan, bakmakla yükümlü oldukları arasında olmadığınız için anneannenizin ölümüyle onun aylığından yararlanamazsınız. Ancak onun çocukları, anne ve babası varsa onlar yararlanabilir.
    Siz ise, babanız üzerinden almış olduğunuz yetim aylığında başka hak sahibi yok ise, aylık oranınız, annenizin ölümü ile artacaktır. %25 olan aylık bağlama oranınız, %50 ye çıkarılacaktır. Ölüm aylığının yeniden düzenlenmesi için kuruma yazılı olarak müracaatta bulunabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  45. "Merhaba ben gönül şu anda yetim aylığı olarak 500 lira alıyorum.temmuz ya da ağustos ayında evlenmeyi düşünüyorum mayıs ayında nikah kıyarak çeyiz yardımı için başvursam ne zaman ödeneği alabilirim?net bilgi alabileeğim bir yer var mı?"

    Merhabalar,
    Evlenme yardımı için, nikah tarihinizden sonra, nüfus kütüğü kaydına işlenmesinden sonra başvuru yaptığınız ayı takip eden ay başı itibariyle ödenmesi gerekir... Siz yine de, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun www.sgk.gov.tr adresine girerek BİLGİ EDİNME linkini tıklayarak formla ödenme sürelerini sorabilirsiniz..

    YanıtlaSil
  46. Merabalar ben 120 TL aylık alıyorum.Temmuzda evleneceğim ve çeyiz parası almak için nereye başvuru yapmam lazım? Artı bu para ne zaman elime gecer?Ve bu paranın geri ödemesi var mı?Ben evlendikten sonra kardeşlerim ve annemin aldığı parada artış olur mu? Yardım ederseniz çok sevinirim
    Teşekkürler...İyi çalışmalar..

    YanıtlaSil
  47. merhaba
    ssk lı çalışırken işten çıkarıldım.4 yıldır raporlu olduğum dönemler hariç kesinisiz primim ödendi.babam ssk emeklisi iken vefat etti.ailenın onun maaşından başka geliri yok.ben şimdi babamın sağlık yardımından yararlanabilirmiyim.bu işlem ne kadar sürer.
    ayrıca yeni işe başlayan ssk lı ne zaman sağlık yardımından yararlanabilir.bütün cevaplarınız için teşekkürler.emine

    YanıtlaSil
  48. merhaba, babam emekli sandıgından emekli ve vefat ettı babamdan 3 aylık 830 ytl alıyorum. ayrıca ssk lıyım ve calısıyorum. ssk da calısmam ceyız yardımı almamı engellermı. ceyız yardımı alabılıyorsam 3 aylık 830 lıra ya ne kadar ceyız yardımı alabılırım ve annemın babamdan aldıgı maasın mıktarında artıs olurmu?
    çok teseşşurler

    YanıtlaSil
  49. MERHABA, ANNEM 450.00 TL BAĞKURDAN MAAŞ ALIYOR.BEN SİGORTALI ÇALIŞIYORDUM İŞTEN AYRILDIM. YETİM AYLIĞI OLARAK NE KADAR ALABİLİRİM.ANNEMİN MAAŞI NE KADAR KESİLİR?BAŞKA HA SAHİBİ DE YOK.. BENİ AYDINLATIRSANIZ ÇOK SEVİNİRİM

    YanıtlaSil
  50. 1)merhaba ben aylin 05.03.2009 tarihinde işten çıkarıldım.ve yetim aylığı için başvuruda bulundum.elime cevabım ulaştı yalnız yetim maaşımın 01.04.2009-19.05.2009 tarihi kapsamında olan miktarımın 165.17 tl olduğu ve 20.05.2009 tarihinde alabileceğim yazıyo.(kardeşimde yetim aylığı alıyo ama aylık 180 tl)benim niye bu kadar az acaba.
    2)12 temmuzda düğünüm olucak ve çeyiz parası almaya hak kazanmış olurmuyum(bana gelen yazıda 20 mayısta yeim aylığı almaya başlayabilirim yazıyodu.)
    3)son bi sorum daha olucak
    biz 1 erkek 3 kız kardeşiz ve annemle beraber babamın maaşı 5'e bölündü.bizler sigortalı bi işe girdikten sonra yetim aylığı maşımızın annemize aktarılması için yazı gönderdik ama annemin maaşında bir artış olmadı annem hala 350 tl almakta.
    şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  51. mrhb.ben zeki babamı 3 kasım 1995 te emekliliğine 2 ay varken kaybettim.ve babamın maaşı anneme bağlandı ama çok düşük bi miktarda.biz babamın maaşının ne kadar olduğunu tam olarak bilmiyoruz.ayrıca kardeşlerimle beraber sigortalı bi işe başladıktan sonra bizim kesile yetim aylığımız annemize aktarılmadı.bunun için ne yapmalıyım.babamın net maaşının ne olduğunu nasıl öğrenebilirim yüzde kaçı anneme ve yüzde kaçı 4 kardeşe nasıl bölünüyo.
    teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  52. "Merabalar ben 120 TL aylık alıyorum.Temmuzda evleneceğim ve çeyiz parası almak için nereye başvuru yapmam lazım? Artı bu para ne zaman elime gecer?Ve bu paranın geri ödemesi var mı?Ben evlendikten sonra kardeşlerim ve annemin aldığı parada artış olur mu? Yardım ederseniz çok sevinirim
    Teşekkürler...İyi çalışmalar.."
    Merhabalar,

    Evlilik ödeneği için, Resmen evlendikten, yani resmi nikahı kıydırdıktan sonra bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü veya Merkezi'nin ilgili ünitesine başvurunuzu yapabilirsiniz.
    Evlilik ödeneği yetim aylığı almakta olan kız çocuklarının yasal bir hakkı olduğu için, evlenmeleri durumunda 2 yıllık alacakları aylıkları kendilerine avans olarak verilir. O nedenle, evlilik ödeneğinin geri ödenmesi gibi bir durum söz konusu olmaz.
    Siz evlendikten sonra, diğer hak sahibi olan anneniz ve kardeşinizin aldığı aylık miktarları, size verilen avans (Evlilik yardımı) süresi olan 24 aylık veya 2 yıllık süre sonunda müracaatlarıyla tekrar gözden geçirilir. Örneğin, Babanızdan ölüm aylığı alan anneniz dışında başka kişi olmaması durumunda annenizin aylık bağlama oranı %75 e çıkartılır.

    YanıtlaSil
  53. Emine Hanım,

    Kendi çalışmalarınızdan dolayı sigortalılık haliniz sona erdi ise, yani şu anda sigortalı değilseniz, babanız üzerinden yetim aylığı almak için Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü veya Merkezine, Tahsis Talep dilekçesi ile başvurarak hem yetim aylığınızı hem de babanız üzerinden sağlık yardımı almaya başlarsınız. Tahsis Talep dilekçesi ile başvurunuzla birlikte, başvurunuzun kurum kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden aybaşı itibaren yetim aylığınız bağlanır. Başvurunuzla birlikte de genel sağlık sigortalılığınız başlamış olur.

    İlk defa sigortalı olan birinin sigortalılık tescili ile birlik genel sağlık sigortalılığı başlamış olur. Ancak, Genel sağlık sigortasından yararlanabilmesi için de, sağlık kuruluşuna başvurduğu tarihten önceki bir yıl içinde 30 gün primi ödenmiş olması gerekir...

    YanıtlaSil
  54. Sayın Ozgun,

    Emekli sandığı iştirakçisi babanız üzerinden aldığınız yetim aylığının 12 katı tutarında evlilik ikramiyesi alırsınız. Almış olduğunuz yetim aylığının 12 aylık karşılığı yaklaşık 3300 TL tutar...
    Evlenmenizle birlikte yetim aylığınızın kesilmesiyle annenizin aylık oranı %75'e çıkartılır. Anneniz aylığının yeniden düzenlenmesi için, sizin aylığınızın kesilmesiyle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumunun Kamu çalışanları birimine yazılı müracaatta bulunması gerekir.

    YanıtlaSil
  55. "MERHABA, ANNEM 450.00 TL BAĞKURDAN MAAŞ ALIYOR.BEN SİGORTALI ÇALIŞIYORDUM İŞTEN AYRILDIM. YETİM AYLIĞI OLARAK NE KADAR ALABİLİRİM.ANNEMİN MAAŞI NE KADAR KESİLİR?BAŞKA HA SAHİBİ DE YOK.. BENİ AYDINLATIRSANIZ ÇOK SEVİNİRİM"
    Merhabalar,
    Sizin yetim aylığını talep etmeniz durumunda annenizin aylık bağlama oranı %25 azalır. Şu anda annenizden başka hak sahibi olmadığı için babanız üzerinden %75 oranında dul aylığı bağlanmakta idi. Sizinde hisseye katılmanızla bu oran %25 azalarak %50'e inecektir. Annenizin dul aylığı 300 TL, sizin ise 150 TL civarı yetim aylığınız bağlanır...
    Dul aylığının azalması için, 1 hak sahibi çocuğun olması yeterlidir...

    YanıtlaSil
  56. Aylin Hanım Merhabalar…
    1- Ölüm aylıklarında yetimlere bağlanan aylıklar eşit oranlarda bağlanır. Sizin aylığınız yeniden bağlandığı için sonraki aylarda düzeltmesi yapılacaktır. Siz yine de SGK’nın sitesinden Bilgi edindirme kapsamında durumunuzu sorabilirsiniz…
    2- Yetim aylığını başvurup SGK kayıtlarına geçtiğiniz ve aylığı hak ettiğiniz tarihten sonra evlenmeniz durumunda ki, sizin Temmuz ayında evlenmeniz durumunda 2 yıllık aylığınızın karşılığı Evlenme ödeneği alabilirsiniz… Siz şu anda yetim aylığına bağlanmış durumda olduğunuz için, Resmi Nikahınız kıyılır kıyılmaz evlilik ödeneği için başvurabilirsiniz…
    3- Ölüm aylıkları, kesilmeleri veya yeniden bağlanmaları durumunda tekrar düzenlenir. Bunun için kuruma yazılı müraacatla talep edilir. Siz talebinizi yapmışsınız. Ölüm aylığında anne dışında başka hak sahibi kalmaması durumunda, aylık bağlama oranı %75 olarak düzenlenir. Bu konuda da SGK’nın www.sgk.gov.tr sitesinden BİLGİ EDİNME kapsamında müracaat tarihinizi ve ilgili başvuru yazınızın sayısı ile tekrar hatırlatın… Ancak siz, şimdi tekrar hak sahibi olduğunuz için annenizin aylığı aynı oranda kalır…

    YanıtlaSil
  57. Zeki bey,
    Merhabalar…
    Anneniz dışında hak sahibi olması durumunda babanız üzerinden bağlanan ölüm aylığı, sizinde aylığa dahil olmanızla düşük bir oranda bağlanmış olabilir. Annenize bağlanan dul aylığının düşük olması, babanız üzerinden bağlanacak aylığın sizlere bağlanacak aylıklarla sınırlı olmasıdır. Normal şartlarda, aylık bağlama oranları hiçbir şekilde değiştirilmez. Annenize %50, sizlere de %25 olarak bağlanır. Ama babanızın toplam aylığını bu oranlar doğrultusunda, babanızın aylık miktarını geçmeyecek şekilde sizlere Kurum dağıtır…
    Sizler ölüm aylığından ayrıldığınızda Kuruma yazılı olarak başvurmanız gerekiyordu. Başvurunuzla birlikte annenizin aylığı başka hak sahibi kalmamışsa %75 oranına yükseltilir…
    Babanızın aylık bilgisini, SGK’nın sitesinden BİLGİ EDİNME kapsamında edinebilirsiniz…
    Aylık Bağlama oranı, Anneniz için %50,
    Sizler için %25 olarak belirlenir…
    Daha doğrusu, aylık altıya bölünür, 2/6 sı annenize, !/6 şarda sizlere dağıtılır…

    YanıtlaSil
  58. Selam ben alican benim yüzde 70 zihinsel özürlü abim var ona ben ve eşim bakıyoruz vasisi benim biz şimdi ona baktığımız için bakıcı maaşına müraacat etmek istiyoruz ona bakıcı olarak vasisi benmi müracat edecem yoksa eşimde müracat edebilirmi.

    YanıtlaSil
  59. selam ben duran size 10 nisan da soru sorup cevabını almıştım.Özürlü maaşı aldığım halde babamın emekli maaşından da yararlana bilirmiyim diye sizin cevabınız ikisini birden alamıcamı ve hangisi yüksekse onu ala bileceğimi yazmıştınız peki onu ssk mı ayarlıcak yoksa benim bir yere bildirmem gerekmi

    YanıtlaSil
  60. Alican Bey,
    Merhabalar,

    Bakıma muhtaç düzeyde özürlü kardeşinize evde bakımı için bakımını eşiniz de üstlenebilir. Öncelik, özürlünün yakınlarıdır...
    Başvurunuzda, bakımını eşinizin üstleneceğini belirtebilirsiniz...

    YanıtlaSil
  61. Duran Bey,

    Merhabalar,

    2022 sayılı Kanun kapsamında özürlü aylığı almaya hak edip, aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumundan yetim olarak aylık ve gelir alan veya almayı hak edenler, 2022 sayılı Kanun'a göre hak edecekleri aylık, alacakları veya aldıkları yetim aylığından yüksek ise Sosyal Güvenlik Kurumu'na özür derecelerini gösterir rapor ile başvurarak aldıkları yetim aylığını, 2022 sayılı Kanun kapsamında aldıkları veya alacakları aylık düzeyine çıkartırlar...

    Siz sanırım henüz babanızın ölümüyle hak ettiğiniz yetim aylığına bağlanmadınız. Aşağıda örneğini vereceğim dilekçe ile, özür raporunuzla ve tahsis talep dilekçesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğü veya Merkezine başvurun.

    Size önerim, 2022 sayılı kanun kapsamında kalmaktansa, babanız üzerinden sosyal güvenlik kapsamına bir an önce geçin. Babanız üzerinden yetim aylığı almaya başlayın, yetim aylığınız şu anda almakta olduğunuz aylıktan düşük olması durumunda, vereceğimiz dilekçe ile almış olduğunuz aylık düzeyine çıkartılacaktır.
    Örneğin, siz şu anda aylık 260 tl aylık alıyorsunuz varsayalım, babanız üzerinden bağlanacak olan aylık da 240 tl çıkarsa, vereceğimiz dilekçe ve sağlık kurulu raporu ile sizin aylığınız hemen 260 tl ye çıkartılacaktır...

    Dilekçe örneği:
    Not: dilekçeye özürlü raporunuzu eklemeyi unutmayın.

    SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
    SOSYAL SİGORTALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
    ……………………….. Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne
    ……………………




    …………………..…… T.C. kimlik, ……………………….….. SSK/Bağ-Kur/ Emekli Sandığı numarası ile yetim aylığı almak için Kurumunuza müracaat etmiş bulunmaktayım.
    2022 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesi gereğince tespit edilecek özürlülük durumuna göre tarafıma fark aylık ödenmesi hususunda gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim.




    Tarih
    Ad soyad
    İmza



    Adres
    ………………..
    ………………..
    ………………..
    ……………….

    YanıtlaSil
  62. selam ben duran şuan 2022 sayılı kanundan özürlü maaşımı alıyorum biliyorsunuz 25.02.2009 tarihinde adana ssk müdürlüğüne ölen babam dan olacak yetim maaşı için müracaat ettim 24.04.2009 tarihinde hastane heyetine girdim raporun hastane tarafından ssk ya gönderileceği söylendi bu durumda bekleyimi sonucu yoksa sizin gönderdiyiniz dillekçe örneyinin aynısından yazıp verimmi ssk ya

    YanıtlaSil
  63. Duran Bey,

    İşin hızlanması açısından imkanınız var ise verdiğim dilekçeye raporu da ekleyerek elden siz başvurun. İşiniz hızlanır...

    YanıtlaSil
  64. ben duran teşekkür ederim ilgi ve alakanıza

    YanıtlaSil
  65. MERHABALAR.BENİM BABAM VEFAT ETTİĞİNDE KIZ KARDEŞİM SİGORTALI BİR İŞTE ÇALIŞTIĞI İÇİN ONA MAAŞ BAĞLATMADIK.SONRA İŞTEN ÇIKTI VE YİNEDE YETİM AYLIĞI İÇİN BAŞVURMADIK YAKLAŞIK 1 YILDIR İŞSİZ .2 GÜN ÖNCE EVLENDİ VE ÇEYİZ YARDIMI ALMAYA ÇALIŞIYORUZ.GALİBA BU 1 YIL İÇİNDE YETİM AYLIĞI BAĞLATMADIĞIMIZ İÇİN CEYİZ YARDIMI ALAMAYACAK.SORUM ŞU:KIZ KARDEŞİM ÇEYİZ YARDIMI ALABİLİRMİ?(ASLINDA BİR YILDIR HAK SAHİBİ AMA YETİM AYLIĞI İÇİN BAŞVURUDA BULUNMADIK BU SÜRE İÇİNDE)TEŞEKKÜR EDERİM ŞİMDİDEN.

    YanıtlaSil
  66. Merhabalar,

    Yetim kız çocuklarının Evlenme Ödeneği alabilmeleri için, evlendikleri sırada yetim aylığı alıyor olmaları ve evlenmeleri nedeniyle bu aylığın kesilmesi gerekmektedir. Evlenme ödeneği olarak da, kendilerine 2 yıllık aylık miktarı avans olarak verilir.
    Kız kardeşinizin, Resmi Nikahını kıydırdığı tarihte yetim aylığı hak sahibi olmaması nedeniyle kendisine evlenme ödeneği verilmez.
    İşten ayrıldığı tarihte, ihmal etmeyip tahsis talebinde bulunmuş olsaydınız, ya da en azından geçen ay içinde başvurmuş olsaydınız bu ay başında aylığı hak etmiş olurdu.
    Maalesef, yetim aylığı hak sahibi olmadan resmi evlilik birliği kurulduğu için evlilik ödeneği de alamaz..

    YanıtlaSil
  67. merhaba yetim maaşıalıyorum.ssklı işe başladım ne işlem yapmam lazım yol gösterirmsiniz tülay

    YanıtlaSil
  68. merhabalar,ben çotanak,
    annem,hem babasından hemde annesinden yetim aylığı alıyor.( 4 sene önce babamdan boşandığı için alıyor bu maaşı )şimdi teyzemde eşinden boşandı,annemin aldığı maaşı etkileyecekmi teyzeme maaş bağlanması? kısaca annemim aldığı maaş azalacakmı?
    sayglar

    YanıtlaSil
  69. merhaba babamı 12/20/2007 de kaybettim yetim aylığı alıyordım fakat 30 nisanda evlendim babam emekli sandığından emekliydi ben 315 tl alıyordum ne kadar çeyiz yardımı alabilirim bunun için nereye nasıl başvermam gerekiyor birde son aylığımı nisan 5 de aldım 30 a kadar olan kısmıda bankadan alabilirmiyim

    YanıtlaSil
  70. Tülay Hanım,

    Merhabalar,
    Yetim aylığınız, sigortalı olarak çalışmaya başladığınız tarihi takip eden yetim aylığını aldığınız ödeme döneminden itibaren yetim aylığınız kesilir.
    Örneğin, 11 Mayıs itibariyle, sigortalı işe başladınız ve SGK tarafından tescil edildi, her ayın 25'inde yetim aylığı alıyorsunuz diyelim, 25 Mayıs'tan sonra yetim aylığınız kesilecektir.
    SGK'ya işe giriş bildirgenizin işvereniniz taarfından verilmesi ile birlikte SGK tarafından aylığınız kesilecektir.
    Herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok, ancak sizden başka hak sahibi var ise, onların SGK'ya yazılı olarak müracaat ederek, sizin aylıktan düştüğünüzü gösterir bir yazı ile, aylıklarının tekrar hesaplanmasını talep etmeleri gerekir.

    YanıtlaSil
  71. Sayın Çotanak,

    Alınmakta olan ölüm aylık ve gelirlerine, ikinci bir hak sahibinin ilave edilmesi durumunda aylık ve gelirlerler tekrar 5510 Sayılı Kanun'un 34. maddesi gereğince tekrar düzenlenerek hak sahiplerine bağlanır.

    Anneniz önceden tek hak sahibi olduğu için, %50 olan aylık bağlama oranı, %25'e düşürülecektir... Teyzeniz de aynı oranda aylığa bağlanacaktır. İkisi de eşit oranda aylık almaya başlayacaktır..

    YanıtlaSil
  72. Merhabalar,
    1 Ekim 2008 tarihinden önce Emekli sandığı kapsamında yetim aylığına hak kazandığınız için, almış olduğunuz yetim aylığının 12 katı tutarı evlenme ikramiyesi alabilirsiniz. Yaklaşık 12x315= 3780 TL' evlenme ikramiyesi alırsınız.
    Evlenme ikramiyesi veya çeyiz yardımı alabilmeniz için,
    - Evlenme beyannamesi,
    - Vukuatlı Nüfus cüzdanı örneği (Nüfustan alınacak) ya da evlenme cüzdanının noter onaylı fotokopisini,
    Aşağıdaki adrese göndermeniz gerekmektedir:
    Sosyal Güvenlik Kurumu
    Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Bşk.
    Milli Müdafa Cd. No: 24 06643 Bakanlıklar Ankara.

    Yetim aylığınız, evlenme tarihini takip eden tarihteki yetim aylığı aldığınız (5 mayıs) itibariyle kesilir. Ayrıca aylık ve gelirler peşin olarak ödendiği için 30 nisana kadarki kısmı 5 nisan tarihinde almış oluyorsunuz.

    YanıtlaSil
  73. Merhaba ben hem annemi hem babamı kaybettim. Eşimden 4 yıl önce ayrıldım.Dört yıldır babamdan dul maaşı alıyorum.Tekrar evlendiğim takdirde çeyiz parası alabilir miyim? Daha önce çeyiz parası almamıştım.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  74. Merhabalar,

    Yetim aylığı alıyorken evlenmeniz durumunda babanızın sosyal güvenlik kurumuna göre bağ-kur, ssk ise yetim aylığınızın 24 katı tuturında, babanız emekli sandığı mensubu ise yetim aylığınızın 12 katı tutarında evlenme ödeneği veya ikramiyesi alabilirsiniz...

    Yetim aylığı alan kız çocuklarına evlenme ödeneği 1 defaya mahsus verildiği için istedikleri evliliklerinde alabilirler. 1. evliliğinde almayan, 2. evliliğinde alabilir...

    YanıtlaSil
  75. Merhaba Dursun Bey,
    Annem ve babamla uzun zaman önce boşandılar. Annem isteğe bağlı Bağkur emekliliği için prim gün sayısını doldurmuştu fakat yaşını bekliyordu. Ocak ayında annemi kaybettik. Ben çalıştığım için ve o dönemde kardeşim çalışmıyor olduğundan yetim aylığı için Bağkur'a başvuruda bulunduk. Henüz ilk maaşını almadan kardeşim devlet memuru olarak atandı. Bunun üzerine hemen bildirimde bulunduk ve maaş kesildi.
    Kardeşim Haziran ayında evlenecek. Önceki cevaplarınızı da okudum ve size tekrar yaptırmak istemiyorum. Yetim aylığı alıyor olmanın çeyiz yardımını haketmek için mutlak şart olduğunu anlaşılıyor. Benim sormak istediği şey ise, yıllarca prim ödeyen annemin ödediği bu primlerin boşa mı gideceğiyle ilgili. Annemin ödediği primlerin toplu para olarak (emekli ikramiyesi gibi) alınmasının sözkonusu olduğunu duymuştum. Fakat bu hak sadece ilgiliye tanınan bir hak mıdır yoksa vefaatı durumunda mirasçılar da yararlanabilir mi? Annemin ödediği bağkur primlerinden kardeşimin hak edebileceği birşey var mıdır?
    İlginiz için teşekkürler.
    Saygılarımla,
    Zeynep Eran

    YanıtlaSil
  76. Babam 2004 te vefat etti Akbank tekaüt sandığı vakfı mensubu olduğu için maaşın %50 sini annem % 25 ini ben alıyordum. 2008 de sigortalı bir işe başlayınca bildirim ve benim maaşımın kesilmesiyle birlikte annem % 75 maaş almaya başladı. 2009 da işten ayrıldım 2 aydır işsizim. Nişanlıyım ve evlendiğimde çeyiz yardımı alabiliyor muyum? Ne kadar alıyorum? Almam için ne yapmam gerekiyor? Annemin maaşı % 50 mi yoksa yine % 75 mi oluyor? Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  77. Sayın Zeynep Hanım,

    Sigortalılar adına veya sigortalıların kendi adına ödemiş oldukları uzun vadeli sigorta kollarına ilişkin primlerin iadesi iki şekilde olmaktadır:
    1- Yaşlılık Toptan Ödeme: 5510 Sayılı Kanun'un 31. maddesine göre, sigortalıların yaş şartını yerine getirdiği halde diğer şartları yerine getirememesi nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanamaması durumunda sigortalıların kendi adına bildirilen veya isteğe bağlı, kendi adına çalışanların ödedikleri malullük, yaşlılık, ölüm sigortası primleri sigortalıların kendilerine iade edilir.
    2- Ölüme Bağlı Toptan Ödeme: 5510 Sayılı Kanunun 36. maddesine göre, sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine ölüm aylığı (dul ve yetim aylığı) bağlanamaması durumunda sigortalının malulullük, yaşlılık, ölüm sigortalarına ödenmiş primleri iade edilir. Ölüm toptan ödemesi mirasçı şartlarıyla değil, Kanundaki hak sahibi şartlarını taşıyanlara yapılır. Şöyleki,
    - Dul eşine,
    - Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında çalışmayan, yabancı bir ülke sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında çalışmayan, kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almayan çocuklarından, 18 yaşını, lise ve dengi okulda okuması durumunda 20 yaşını, yüksek öğrenimde 25 yaşını doldurmamış veya sağlık kurulu raporu ile çalışma gücünün %60'ını kaybetmiş ve malül olan çocuklarına, yaşları ne olursa olsun evli olmayan, sonradan boşanan veya dul kızlarına
    - Artan hisse bulunması durumunda, her türlü kazançları asgari ücretin net tutarından (477 TL) az olan ana ve babasına
    ölüm aylığı kanunda belirtilen oranlarda verilir.
    Anneniz yukarıdaki toptan ödeme kapsamına girmemektedir. Ancak ölüm aylığı kapsamında hak sahiplerine aylık bağlanabilir. Ama, şu anda anneniz üzerinden çocukları olarak hak sahibi görülmemektesiniz, kardeşiniz devlet memuru olması nedeniyle hak sahibi kapsamında değil.
    Eğer annenizin annesi ve babası yukarıdaki şartları taşıyorsa, yani aylık tüm gelirleri net asgari ücretin altında ise kızları olan anneniz üzerinden ölüm aylığına hak kazanabilir. Onların şartları tutuyor ise, ölüm aylığı bağlattırabilirsiniz...
    Veya ilerde, sizler hak sahibi olmanız halinde bu haktan yararlanabilirsiniz...
    Şu anda kardeşinizin ve sizin hak edebileceği ne bir ödenek, bir yardım mümkün değildir..

    YanıtlaSil
  78. Merhabalar,

    Öncelikle, işe başlamanız nedeniyle kesilen yetim aylığınızı Sosyal GÜvenlik Kurumu'na Tahsis talep dilekçesi ile başvurup yeniden bağlattırıyorsunuz.
    Yetim aylığı alırken evlenmeniz durumunda ssk-bağ-kur'dan yetim aylığı alıyorsanız almış olduğunuz yetim aylığının 24 katı tutarında evlenme ödeneği, Emekli sandığı kapsamında yetim aylığı alıyorsanız yetim aylığınızın 12 katı tuturında evlilik ikramiyesi alırsınız.
    Alacağınız evlilik ödeneği (çeyiz parası) yetim aylığınızın 12 veya 24 katı tutarındadır. Evlilik ödeneği için öncelikle yetim aylığınızı bağlattıracaksınız. Daha sonra, resmi nikahınız kıyılması durumunda bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuracaksınız...

    Aylığa tekrar dahil olduğunuzda annenizin aylığı %50 oranında olacaktır.

    YanıtlaSil
  79. merhaba bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim fakat daha önceki yazışmalarınızı okuduğumda emekli sandığı olduğunda maaşx12 ay olduğunu ve aylığın kesilmesiyle birlikte diğer hak sahibinin %50 olan maaşının % 75 e çıktığını söylemişsiniz. Bu ssk_bağkur-emekli sandığı hepsinde aynı şekilde mi?

    YanıtlaSil
  80. tekrara merhabalar,

    SSK ve Bağ-Kur'da kalan hak sahiplerinin aylığının güncellenmesi, 2 yıllık sürenin sonunda müracaatla gerçekleşmektedir... Emekli sandığında ise, aylıklardan birinin kesilmesiyle kalan hak sahipleri için hemen güncellenmektedir. yani %50'den %75'e çıkmaktadır...

    YanıtlaSil
  81. MERHABA;
    BEN BİZ BABAMIN VEFATINDAN DOLAYI SSK DAN EMEKLİ AYLIĞI ALIYORUZ.ANNEM VEFAT ETTİ ERKEK KARDEŞİM ÖĞRENİMİNİ TAMAMLADI AYLIKTAN ÇIKTI BEN ŞUAN SADECE TEK BAŞIMA SSKDAN HER AY 520 TL ALIYORUM.TEMMUZDA DÜĞÜNÜM VAR BEN BU 520 TL ÜSTÜNDEN Mİ 24 AYLIK ÇEYİZ YARDIMIA LICAM? BENDEN BAŞKA KİMSE YOK AYLIKTA.AYRICA ÇEYİZ ÖDENEĞİ NEKADAR SÜREDE ÖDENİYOR

    YanıtlaSil
  82. Merhabalar,

    Evet, evlenmeniz durumunda en son aldığınız yetim aylığının 24 katı durumunda evlenme ödeneği alabilirsiniz.
    Yaklaşık 520x24 = 12480 TL evlenme ödeneği alabilirsiniz.
    Başvurunuzu yaptığınız tarihi takip eden aybaşında ödenir..

    YanıtlaSil
  83. Son bir düzeltme yapayım, yetim aylığınızdaki ek ödemeler ödeneğin hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır... Takriben, 15 TL gibi sizin hissenize düşen bir ek ödeme vardır. Bunu da maaşınızdan çıkardığımız zaman, 505 TL olur. yaklaşık 505x24= 12120 TL evlenme ödeneği alırsınız... Önceki cevabımda ek ödemeleri de yanlışlıkla ilave etmişim..

    YanıtlaSil
  84. Merhaba yetim maaaşı almaktayım. 05.05.2009 tarihinde evlendim. Çeyiz parası alabilmem için EVLENME YARDIMI TALEP DİLEKÇESİ ve evlilik cüzdanımın fotokopisiyle ilgili SGK'a baş vurdum fakat evrakların eksik olduğu söylendi. Çeyiz parasıyla ilgili gerekli tüm evraklar nelerdir? Ayrıca çeyiz parasında alınan maaşın 24 katı yerine 12 katı olduğu söylendi. Bu konularla ilgili yardımcı olursanız çok sevineceğim. şimdiden teşekküredrim.

    YanıtlaSil
  85. Nurcan Hanım,
    Merhabalar,

    Sanırım Emekli Sandığı kapsamında, 1 Ekim 2008 tarihinden önce yetim aylığına dahil olmuşsunuz. O nedenle, evlenme ikramiyeniz de 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kapsamında hesaplanıp ödenecektir. Emekli sandığı iştirakçilerinin yetim kız çocuklarına evlenmeleri halinde yetim aylıklarının 12 katı tutarında evlenme ikramiyesi ödenmektedir. 24 katı tutarında evlenme yardımı alabilmeniz için, anne ve babanızın 1 Ekim 2008 tarihinden sonra 5510 sayılı kanun kapsamında işe başlamış ve bu kanun kapsamında vefat etmiş olması gerekirdi.
    Siz emekli sandığı iştirakçisi olduğunuz için evlenme ikramiyesi için başvurunuzu Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerine değil, doğurudan posta yoluyla Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı (ankara)'na aşağıdaki belgelerle yapmanız gerekmektedir:
    1) Evlenme beyannamesi (kız yetimler için)
    2) Vukuatlı Nufus Kaydı veya Evlenme Cüzdanının, Evlenme İdaresi veya Noter tarafından onaylı örneğini aşağıdaki adrese gönderin:
    Sosyal Güvenlik Kurumu
    Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı
    Milli Müdafaa Cad.
    No: 24
    06643 Bakanlıklar /ANKARA

    YanıtlaSil
  86. Merhabalar..

    Ben Ekim 2007 den beri bağkurdan yetim aylığı almaktayım..05/05/2009 tarihnde evlendim ve çeyiz ödeneği almak istıyorum.Bu durumda çeyiz parasını aylık maaşın 12 katı mı alacağım? ve benim bağlı olduğum yer Ardahan S.G.K benim ödenek alabilmem için nereye hangi evraklarla başvuru yapmam gerekir? Ne zaman ne şekilde elime ulaşır yardım ederseniz çok sevinirim..

    YanıtlaSil
  87. Merhabalar,

    Bağ-kur kapsamında yetim aylığı aldığınız için son yetim aylığınızın 24 katı tutarında evlenme ödeneği alabilirsiniz...
    Evlenme ödeneği alabilmeniz için bağlı bulunduğunuz Ardahan Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğüne bir dilekçe ile nüfus idaresinden alacağınız vukuatlı nüfus kayıt örneği ile başvurabilirsiniz. Başvurunuzda sizden banka hesap numarası veya size en yakın PTTBank adresinizi isteyeceklerdir. Başvurunuzu takip eden ay içinde alabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  88. merhaba, emekli sandığından yetim aylığı almakta iken 09.05.2009 tarihinde evlendim. evlilik ikramiyesi almak için gereken evlenme beyannamesini nerden teemin ediyoruz sgk nın sayfasını çok inceledim göremedim.
    teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  89. merhabalar,

    evlenme beyannamesi aşağıdaki linkten indirebileceğiniz gibi,
    http://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/connect/ecd80a00491fe6b38ea8bf09dc91a3f0/BasvuruForm_EvlenmeIkramiyesiBlg.pdf?MOD=AJPERES

    www.sgk.gov.tr'den ÇALIŞAN kısmına girerek, sağ üstteki FORM VE DİLEKÇELER kısmına tıklayarak soldaki EMEKLİ SANDIĞI(Devredilen) linkine tıkladığınızda açılan kısımdaki dilekçelerin altındaki EVLENME İKRAMİYE si linkine tıklayarak temin edebilirsiniz...

    YanıtlaSil
  90. yüzde yetmiş öçzürlüyüm evlenirsemmaaşıma fark olurmu

    YanıtlaSil
  91. Merhabalar,

    Aylığınızın türünü belirtirseniz sorunuza o yönde cevap verebilirim...

    2022 Sayılı Kanun kapsamında özürlü aylığı alıyorsanız, evlenmeniz durumunda muhtaçlıktan çıkarsanız aylığınız kesilir...

    Yetim aylığı alıyorsanız, evlenmeniz nedeniyle aylığınız kesilir...

    YanıtlaSil
  92. MERHABALAR

    EVLENME YARDIMI ALMAK İÇİN NİKAHTAN SONRA EN GEÇ KAÇ GÜN İÇİNDE BAŞVURABİLİRİZ VE AYRICA BEN ŞU AN SAMSUNDA YAŞIYORUM EVLENDİKTEN SONRA İSTANBULA GEÇİCEM SAMSUNDAKİ BAĞKURAMI BAŞVURMAM GEREKİR YOKSA ORDADA BAŞVURABİLİRMİYİM

    YanıtlaSil
  93. merhaba
    ben daha önce ölen babamdan aldığım maaşı işe girmem sebebiyle iptal etmiştim. Aylığı yeniden bağlattım. Hemen evlenir ve müracaat edersem çeyiz yardımı alabiliyor muyum acaba?

    YanıtlaSil
  94. Mehmet Bey,

    Evlenme ödeneğini, Resmi nikah tarihinden sonra, yani hak kazandığınız tarihten sonra 5 yıla kadar alabilirsiniz. Evlenme ödeneğinin (Çeyiz Yardımının) zamanaşımı süresi resmi nikah sonraki 5 yıldır. Resmi Nikahtan sonra istediğiniz zaman alabilirsiniz...
    İstanbul'daki sosyal güvenlik kurumu il müdürlüğü veya merkezine de başvurup evlenme ödeneğini alabilirsiniz..

    YanıtlaSil
  95. Merhabalar,

    Evlenme ödeneğini alabilmeniz için yetim aylığı alıyor olmanız yeterlidir. Yetim aylığını yeniden bağlattırdığınız için, evlenmeniz durumunda evlenme ödeneği alabilirsiniz... Aylığınızın bir müddet önce kesilmiş olması, yeniden bağlattırmanız durumu etkilemez. Yeterki evlendiğiniz tarihte yetim aylığı alıyor olun..

    YanıtlaSil
  96. benım babam oldukten snra bız mahlulen emeklı olduk ve bnm yakın bır zamanda dugunum olacak bn hemenmı bas vurmak zorundamıyım nıkahı yaptıktan snra bas vursam olurmu benım aylıgım 85 tl bn 1920 tlmı alacam bu parayı ne zaman alabılırım tesekurler aydınlattıgınız ıcın

    YanıtlaSil
  97. ben 2005 yılında evlendımbnm zamanım da bagkurlulara ceyiz parası verılmıyodu sımdı bnde yaralana bılırmıyım acabayararlansam annemınde maasından kesılırmı??**

    YanıtlaSil
  98. Merhabalar,
    Ceyiz yardımını alabilmeniz için öncelikle evliliğin Resmi Nikahla gerçekleşmesi gerekir. Resmi Nikahınızı kıydırdıktan sonra 5 yıl içinde istediğiniz zaman alabilirsiniz.
    Almış olduğunuz aylığın 24 katı tutarında Evlilik yardımı alırsınız. Yetim aylığınız 85 TL ise onun 24 katı tutarında aylık alabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  99. Merhabalar,

    Bağ-Kur'luların yetim aylığı alan kız çocukları için evlenme ödeneği 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik reformu ile getirildi. O nedenle, 1 Ekim 2008 tarihinde ve sonraki dönemnde yetim aylığı almakta olup da evlenen kız çocuklarını kapsamaktadır.

    YanıtlaSil
  100. annem babamdan ayrıldı ve suan dedemden dolayı yetim aylığı alıyor ve bugün bir yerden kişinin bir defaya mahsus isteği üzerine 24 aylık maaşının toplamını alabiliniyormuş bu konu hakkında bigi edinmek istiyorum

    YanıtlaSil
  101. Mrb ben FATMA babamı 2005 yılında kaybettim o zamandan beri annemle beraber maaş alıyorum şu an sigortalı bir işe gireceğim işten ayrıldığım takdirde dul ve yetim maaşımı tekrar geri alabilecekmiyim

    YanıtlaSil
  102. Merhabalar,

    Bir defaya mahsus toptan 24 aylık ödeme aylık sahibinin isteğiyle değil, yetim aylığı alan kız çocuklarının evlenmesi nedeniyle verilir. Annenizin, babası üzerinden yetim aylığı alması nedeniyle evlenmesi durumunda, kendisine almış olduğu yetim aylığının 24 katı tutarında evlenme yardımı verilir...

    YanıtlaSil
  103. Fatma Hanım,

    Sigortalı olarak bir işe başlamanız durumunda yetim aylığınız kesilecektir. İşten ayrılmanız durumunda ise, tekrar başvurarak yetim aylığınızı alabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  104. Merhaba,
    SSK Emeklisi vefat eden eşinden dul maaşı alan babam, evlendiğinde evlenme ödeneği alabilir mi?
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  105. Merhabalar,
    maalesef ölen eşinden dolayı dul aylığı alan dul eşe SSK kapsamında ve yeni kanun kapsamında evlenme ödeneği, çeyiz parası verilmemektedir. Ancak, emekli sandığı kapsamında dul aylığı alan eşlerin evlenmeleri durumunda evlenme ikramiyesi ödenir. SSK ve Bağ-Kur, yeni sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kapsamında dul aylığı alan eşlere evlenme ödeneği ödenmemektedir. Sadece ölen sigortalının yetim aylığı alan kız çocuklarına yapılmaktadır...

    YanıtlaSil
  106. Babam 2004 Senesinde vefat etti. Emekli sandığından emekli idi. O tarihten itibaren Yetim Maaşı alıyorum 23.05.2009 Tarihinde evlendim. Evlilik İkramiyesi için başvuru yaptım. Acaba 12 aylık mı yoksa 24 aylık mı ikramiye alacağım ve İkramiye ne zaman ödenir. Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  107. BEN BABAMDAN BAĞKUR ALIYORDUM ŞİMDİ İSE İŞE BAŞLADIM BAĞKURUM KESLİDİ AMA İŞTEN AYRILIP BAĞKURA GEŞTİM YİNE MAAŞIMI ALMAYA BAŞLADIM YAKINDA EVLENİCEM ÇEYİZ YARDIMI ALABİLİRMİYİM

    YanıtlaSil
  108. Sayın Baha Kütüphanesi,

    Merhabalar,

    Evlenme ikramiyeniz, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümleri çerçevesinde ödenecektir, Emekli sandığı kapsamında yetim aylığı alan kız çocuklarına almış oldukları yetim aylığının 12 katı tutarından evlenme ikramiyesi ödenir. Siz de 12 ay tutarında evlenme ikramiyesi alacaksızın.
    Evlenme ikramiyeniz için başvurunuzu haziran ayı içinde yaptınız ise Temmuz ayı içinde alabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  109. Merhabalar,

    4(b)(devredilen Bağ-Kur) emeklisi babanız üzerinden yetim aylığı alıyorken evleneceğiniz için, aldığınız aylığın 24 katı tutarında evlenme ödeneği(çeyiz parası) alabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  110. Merhaba ben Mustafa, Nişanlımın babası emekli sandığına bağlı öğretmen iken emeklilik hakkı dolmasına rağmen çalışmaya devam ediyordu. geçen senenin sonunda vefat ettiğinden dolayı Annesi ve nişanlım da dahil 3 kız kardeşe yetim aylığı bağlandı. Kısmetse ağustos ayında evleneceğiz. sorum ise eşim evlilik yardımı almaz ise başvurumuz halinde diğer aile fertlerinin maaşına eşimin aylığı hemen aktarılır mı? yani diğerlerinin maaşı bir sonraki ayda düzenlenir mi? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  111. Merhabalar,
    Nişanlınız, babası üzerinden yetim aylığı aldığı için evlenmesi nedeniyle kendisine evlilik yardımı ödenir. Nişanlınıza evlilik yardımı verilip verilmemesi diğer hak sahibi olan annesi ve kardeşinin maaşınının artıp artmamasını etkilemez. Eşinizin evlenmesi nedeniyle yetim aylığı kesildiği ve hak sahipliği düştüğü için anne ve kardeşinin aylığı yeniden düzenlenir. O nedenle, siz evlilik yardımınızı alın. SSK ve Bağ-Kur'daki gibi, kız çocuklarının evlilik yardımı verilmesi nedeniyle, diğer hak sahiplerinin aylıklarının yeniden düzenlenmesi için 24 aylık sürenin geçmesi şartı Emekli sandığında yoktur. Evlilik tarihi ile birlikte, nişanlınızın annesi ve kardeşi Kamu Çalışanları Emeklilik Daire başkanlığına başvurmaları halinde, başvuru tarihlerini takip eden ay itibariyle yeniden düzenlenmiş aylıklarını alabilirler...
    Evlilik yardımı, yetim kız çocukları için verilen bir yardım ve onların aldıkları aylıkların avansıdır. O nedenle rahatlıkla alabilirsiniz..

    YanıtlaSil
  112. Dursun bey, öncelikle soruma verdiğiniz cevap için çok teşekkür ederim. İzninizle bir soru daha yöneltmek istiyorum. Nişanlımın kız kardeşi 4b'li sözleşmeli öğretmen olarak ssk'ya tabi çalışmakta. Hem yetim aylığı, hem de normal maaşını almaktadır. İki yerden maaş almasının emekli sandığına sorduğumuzda bir problem olmadığı söylendi. fakat bir de sizin yorumunuzu alabilirsem sevinirim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  113. Mustafa Bey,
    Merhabalar...

    Emekli sandığı kapsamında yetim aylığı almakta olan kız çocuklarının yetim aylıkları sadece iki durumda kesilir. Bunlar, devlet memuru olmaları ve evlenmeleridir.
    Nişanlınızın kardeşi de, evli olmadığı ve emekli sandığı kapsamında çalışmadığı için emekli sandığı kapsamında babası üzerinden almış olduğu yetim aylığı kesilmeyecektir. Ancak, evlenmesi ve 4/c (Devredilen Emekli Sandığı) kapsamında işe başlaması durumunda yetim aylığı kesilecektir...
    Size verilen cevap doğrudur...

    YanıtlaSil
  114. Merhabalar eşim çalışırken evlilik yardımından yararlandık ve şimdi geri ödememiz isteniliyor. biz bu parayı ödeyeceğiz fakat bu paranın bir kısmı eşimin annesine aktarılmayacak mıydı? bizden istenilen meblağının bir kısmını direk kesebilirmiyiz teşekkürler?

    YanıtlaSil
  115. Merhabalar,

    Eşiniz sigortalı olarak bir işte çalışıyorken yetim aylığı kapsamında evlilik yardımı almış ise, yersiz ödemeler kapsamında tamamını da geri talep eder.
    Eşinizin annesine paranın bir kısımının aktarılması hususu ise, eşinizin sigortalı olarak bir işte çalışması veya evlenmesi durumunda yetim aylığı kesildiği için, ölüm aylığı alacak başka hak sahibi kalmadığı zamanlarda annesinin aylığı %25 oranında artırılır.
    Yersiz olarak size ödenmiş olan aylık veya evlilik ödeneğini tamamen kuruma ödemeniz gerekmektedir. Daha sonra, eşinizin annesi kuruma bir dilekçe vererek, almış olduğu ölüm aylığının başka hak sahibi kalmadığı için yeniden düzenlenmesini talep etmesi gerekir...

    YanıtlaSil
  116. Merhabalar,

    2002'den beri Bağkur'dan aldığım yetim aylığımı işten çıktığım için tekrardan 4 ay önce bağlattım ancak yeni düzenlemeler nedeniyle bu ayın sonunda ilk kez maaşımı alıcam.

    1 ay sonra evlenicem. Evlendikten sonra Bağkur'a çeyiz parası için başvurursam, ne kadar süre içinde ödemeyi alabilirim?

    Ve 12 aylık mı yoksa 24 aylık mı alırım?

    YanıtlaSil
  117. Merhabalar,

    Evlenme ödeneği için, başvurunuzun kurum kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden ay içinde almış olduğunuz yetim aylığının 24 katı tutarında evlenme ödeneği (çeyiz parası) alabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  118. Merhabalar
    Ben evlendikten çeyiz parası aldım. Kardeşim yok ve dul ve yetim maaşını sadece ben ve annem alıyorduk. Tam 2 yıl oldu. Parayı alırken bana 2 yıl sonra başvurmamız halinde annemin alacağı maaşın artacağı söylenmişti. Galiba evlenmeden önce benim aldığım maaş anneme naklediliyormuş. Bununla alakalı başvuru yaptık ancak sonuç alamadık. Ne yapmamız gerekir? Bu uygulama iptal mi edildi?
    İyi Çalışmalar.

    YanıtlaSil
  119. merhabalar biz iki kardeş bababmıozdan yetim maası alıyoruz şimdi ben 2 aya kadar evleneceğim ve nikah önceden olacağı için çeyiz parasına baş vuracağım.aldığım maaş 315 lira.. sorum ise ben bunu başvuru yaptıktan sonra ne kadar zamanda alırım ve hangi mikratda yani 24 aylık üzerinde mi hesaplanacak biz maası 2007 den beri alıyorz.. şimdiden çokk teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için...

    YanıtlaSil
  120. iyi günler.annem ve babam vefat ettiler.babamdan 2003 senesinden itibaren yetim aylığı bağlandı.şuan 540 tl yetim maaşı almaktayım.ağustos ayında evleneceğim.evlilik ödeneği alabilir miyim? dilekçeyi Ankara'da bizzat yapsam veriliş süresinde bir kısalma olur mu? teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  121. Merhaba
    Temmuz 2006'da Boşandım,Boşanmamıza rağmen Eşimle yine aynı Evde İkamet ediyoruz.

    Babam (Bağkurlu)Aralık 2007'de Vefat etti ve ben Yetim Aylığı Bağlattım.

    Biz tekrar Evlenmeye karar verdik.

    Evlendikten sonra,Evlenme Ödeneği (Çeyiz Parası)alabilirmiyiz ?
    Not:Boşandıktan sonra aynı Evde İkamet etmemiz
    buna engel olurmu ?
    Saygılarımla, iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  122. merhabalar
    ben babamın vefat etmesinden dolayı yetim aylığı alıyordum 06.06.2009 da evlendim 10 gün sonra dilekçe gönderdim yaklaşık iki ay olmasına rağmen cevap gelmedi.www.sgk.gov.tr adresindeki bilgi edinme bölümüne girdim ancak bilgi edinmek için başvuru numarasının girilmesi gerekiyordu.ben başvuru numarasının ne olduğunu bilmiyorum bu konuda ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim .

    YanıtlaSil
  123. Sayın Skylax,
    Öncelikle gecikmeli yanıtım için çok özür dilerim...
    Evlilik ödeneği aldığınız tarihten sonraki 2 yıllık süre tamamlanmış ve siz de yazılı olarak annenizin aylığının tekrar düzenlenmesini talep etmişseniz, başvurunuzun kurum kayıtlarına geçtiği takip eden aydaki annenizin alacağı dul aylığı düzenlenmiş olarak size verilir. Bunun için, başvurunuzun durumunu SGK'dan internet ortamında başvurarak sorun...

    YanıtlaSil
  124. Sayın Adsız,

    Evlilik ödeneğini evlendiğiniz tarihten itibaren 5 yıl içinde istediğiniz zaman alabilirsiniz. 5 yıl sonra ise zaman aşımına uğrar... Evlilik ödeneği, almış olduğunuz yetim aylığının 24 katı tutarıdır. Emekli aylığındaki sosyal yardım ve ödenekler düşüldükten sonra, bunlar takriben 10 tl civarında tutar, 305x24= 7320 tl evlenme ödeneği alabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  125. Sayın Belinay,
    Tabiyki evlenme ödeneği alabilirsiniz.
    Emekli sandığı kapsamında yetim aylığı alıyorsanız, evlilik yardımı doğrudan Ankara Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanılığına yapmanız gerekiyor. Ancak, SSK veya Bağ-Kurdan yetim aylığı alıyorsanız başvurunuzu herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğüne veya merkezine yapabilirsiniz. Ankara'da başvuru yapmanıza gerek kalmaz. Ödeneğin verilmesine Ankara'da başvuru yapmanız çok fazla etkilemez...

    YanıtlaSil
  126. Merhabalar,

    Öncelikle boşanmış olduğunuz eşinizle fiili olarak bir arada yaşamanız ve yetim aylığını alıyor olmanız SGK'nın farketmesi durumunda almış olduğunuz yetim aylığının kesilmesine ve gecikme zammı ve cezası ile geri ödemenize neden olur.
    5510 Sayılı SS ve GSS Kanunu 56. maddenin son fıkrası:
    "Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, 96. madde göre geri alınır."
    Elbette evlenmeniz durumunda evlilik ödeneği alabilirsiniz... Ama yukarıdaki durumdan dolayı sıkıntıya girmeyin..

    YanıtlaSil
  127. Emine Hanım,

    Merhabalar,

    www.sgk.gov.tr adresinden Bilgi Edinme kısmından veya aşağıdaki adresten
    http://bilgiedinme.ssk.gov.tr/bilgiedinmebasvuru/BasvuruDevamForm.do
    girerek TC kimlik no, adınız soyadınız ve adresinizle başvurunuzu yaparak cevap adresi olarak e-posta adresini işaretleyip, e-mail adresinizi verip başvurunuzun hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz...
    veya durumunuzu, evlilik yardımını başvurduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine de sorabilirsiniz...

    YanıtlaSil
  128. anlamadıgım bişey var evlendikten sonramı alabiliyoruz parayı yoksa evlenmek için baş vurmnak yeterlimi ???

    YanıtlaSil
  129. Tabiyki Resmi nikah kıyıldıktan, eşinizin nüfus kütüğüne kaydınız yapıldıktan sonra... Evlilik ödeneği için başvuru yaptığınızda, SGK TC Kimlik numaranızdan nüfus bilgilerinize bakarak evli olduğunuzu teyid edip evlilik ödeneğini verecektir...

    YanıtlaSil
  130. Merhabalar,
    1 Temmuz 2009 tarihinde evlendim ve 14 Temmuz tarihnde ise yetim aylığımın kesilip evlenme yardımımın tarafıma gönderilmesi için dilekçemi ve evlilik cüzdanı fotokopimi SGK'ya posta yolu ile gönderdim. İadeli taahhütlü gönderimin ulaşmıştır kağıdı 3 hafta önce geldi ama hala bir cevap alamadım. Sorum Emine hanımınkine benziyor fakat cevabınızı tam anlamadım. Posta yoluyla başvurduğum için benim de elimde bir başvuru numarası yok. Dediğiniz gibi başvuru bölümünden tekrar mı başvurmam gerekiyor? Yoksa posta yoluyla gönderdiğim tarihi yazmam ve posta yoluyla yaptığım başvurunun akıbetini mi sormalıyım? Tekrar bir ayrıntılı yol gösterebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  131. Sayın Uğur,

    Uygulamada evlilik ödenekleri başvuru yapılan tarihi takip eden ödeme dönemi içinde yapılır. Siz Temmuz ayı içinde başvurunuzu yapmışsınız, talebiniz kurum kayıtlarına geçmiş ve Ağustos ayı içinde evlilik ödeneğiniz alabilirsiniz. Ancak, Emine Hanımın başvurusu gibi gecikme olmuşsa, www.sgk.gov.tr internet sitesinden soldaki BİLGİ EDİNME linkini tıklayarak, durumunuzu sorun demek istemiştim... 15 gün içinde başvurunuza ilişkin size dönüş yapılacaktır...

    YanıtlaSil
  132. merhabalar biz iki kardeş yetim maaşı alıyoruz.benim nikahım oldu ve çeyiz parası için başvurdum.sorum şu olacak kardeşimim maaşı aynı mı kalcak yoksa benimkide ona eklenecek mi eklenirse 24 ay dan sonra mı eklenecek.şimidden teşekkürler kolay gelsin

    YanıtlaSil
  133. Merhabalar,

    Kardeşinizin aylığı size verilen 24 aylık evlilik ödeneğinin süresi tamamlandıktan sonra yeniden düzenlenecektir. Örneğin, Ağustos 2009 tarihinde evlilik nedeniyle yetim aylığından ayrılmış olduğunuzu varsayalım, size verilen 24 aylık evlilik ödeneğinin süresinin tamamlandığı Ağustos 2011 tarihinde kardeşinizin aylının yeniden düzenlenmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu'na dilekçe ile başvurup aylığı yeniden düzenlettirmeniz gerekiyor...
    Bunun nedeni, yetim aylığı almakta iken evlenen kız çocuklarına verilen evlilik ödeneği veya çeyiz parası normalde onların sonra alacakları 2 yıllık yetim aylığının peşin olarak ödenmesidir.

    YanıtlaSil
  134. ben bagkurdan yetim aylıgı alıyorum 1 hafta sonra evlenicem acaba 12 aylık tutarmı yoksa 24aylık tutarmı alıcam acil yanıt verin lütfennn

    YanıtlaSil
  135. Merhabalar,

    Bağ-Kur kapsamında yetim aylığı aldığınız için 24 aylık tutarında evlilik yardımı alacaksınız...

    YanıtlaSil
  136. slm benım annem evlıydı 8 sene once bosanmıstı suan babasının yetım aylıgı almaktadır ... suan evlencek acaba oda yetım aylıgı aldıgı ıcın 24 aylık ceyız parası odenegıne hak sayıbımıdır... yardımcı olursanız sevınırım ..alırsak nereye bas vurmamız gerelklıdır ..

    YanıtlaSil
  137. slm benım annem evlıydı 8 sene once bosandı ve babasının ssk altında yetım aylıgı almaktadır suan benım annem evlenmeyı dusunuyor acaba benım annemde evlandıkten sonrada 24 aylık odenekten yararlana bılırmı ... bırde evlendıkten sonra aylıgın kesılmesı ıcın nereye bas vurammız gerekmektedır .ne gıbı evrakları yollamamız gerekmektedır ..ceyız parası ıcınde aynı gundemı bas vurmamız gerekmektedır yardımcı olursanız sevınırım saygılar

    YanıtlaSil
  138. merhaba. biz iki kız kardeşiz annemizden yetim aylıgı alıyorduk ablam gecen ay evlendi ben de bu ay evlendim. ikimiz de yetim aylıgı icin basvuru yaptık.
    biz 260 TL maaş alıyorduk ama ablama SGK'dan 2600TL para yatıralacagı söylenmiş. Ama 24*260=6240TL yapıyor. Burada bir yanlışlık var mı?

    YanıtlaSil
  139. Gülsen SELÇUK31 Ağustos 2009 16:58

    Merhabalar,

    Ben şimdiye kadar 550 ytl tutarında ölen babamın yetim aylığını alıyordum.Evlendim 15 gün sonra Ank. SSK'ya çeyiz parası almak istiyorum diye dilekçe gönderdim. 25 gün sonra cevap geldi ve çeyiz parası isteyip istemediğinizi açıkça belirten dilekçe yazmamızı istediler acaba nasıl bir dilekçe yazmamız gerekli yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  140. Sercan Hanım,

    Sanırım, sorularınızın yanıtını mail ortamında vermiştim...
    Yine de diğer okuyucularımıza bilgi olması açısından,
    yetim aylığı almakta olan kız çocukları çeyiz paralarını istediği evliliğinde alabilir. İster 1. evliliğinde, isterse 2. evliliklerinde. Çeyiz parası bir defaya mahsus verilir.

    YanıtlaSil
  141. Sayın Adsız,

    Hangi kurumdan yetim aylığı almaktaydınız? Bunu belirtmemişsiniz.

    YanıtlaSil
  142. Sayın Gülşen Selçuk,

    Başvurunuzu, Tahsis ve Talep Dilekçesi ile yaparak, matbu dilekçenin arka kısmındaki açıklamalar doğrultusunda dilekçeyi doldurarak, TALEB kısmına evlilik ödeneği almak istediğinizi beyan etmeniz yeterlidir...

    YanıtlaSil
  143. Merhabalar,
    Dilekçe örneğini yazabilme imkanınız var ise yazarmısınız. bizde o bilgileri kendimize göre çevirerek gönderilim. Şimiden teşekkürler

    ..Müjdat..

    YanıtlaSil
  144. mrb annem evlendı bugun nufusa gıttı nufuf cuzdanını yenılemek ıcın 10 gunu bulur demısler kutuye gecmek ıcın ... yetım aylıgı alıyordu aylıgı kesılmesı ıcın 10 beklememızmı gereklı... 10 gun sonra kapamak ıcın bas vursak sorun olurmu aylıgın kesılmesı ıcın saygılar

    YanıtlaSil
  145. 1992 babamı kaybettim eşimide1995te kaybettim babamdan eşim öldükten sonra bagkurdan almadım annem aldı sadece maaşını ben eşimden sigorta alıyorum 390 kızım 195 alıyor kızım yüzde yüz özürlü ben evlenirsem maaşım kızıma hepsi kalırmı yoksa kesilirmi babamdan hiç maaş almadan ilkkez evlensemde bu şekilde çeyiz parası alabilirmiyim

    YanıtlaSil
  146. Merhabalar,
    Çeyiz yardımı ile ilgili Dilekçe örneğini yazabilme imkanınız var ise yazarmısınız. bizde o bilgileri kendimize göre çevirerek gönderilim. Şimiden teşekkürler

    ..Müjdat..

    YanıtlaSil
  147. Müjdat bey,

    Herhangi bir sosyal güvenlik Merkezinden basılı olarak verilen Tahsis Talep dilekçe örneğini alabilirsiniz. İlgili dilekçenin, TALEP kısmına evlenme ödeneği almak istiyorum demeniz yeterlidir..

    YanıtlaSil
  148. Sercan Bey,

    Kütük işlemleri gecikmeli oluyor ise, evlenme cüzdanının fotokopisi ile kuruma başvurabilirsiniz, veya nüfus kütüğüne gerekli kaydın yapılmasından sonra da başvurabilirsiniz. Herhangi bir sıkıntı olmaz..

    YanıtlaSil
  149. Sayın Adsız,

    Sizin evlenmeniz durumunda, kızınızın aylık bağlama oranı, başka hak sahibi kalmadığı için %25'ten %50'ye çıkarılacaktır. Şu andaki almış olduğunuz aylıkları orana dökersek siz %50, kızınız %25 oranında aylık almaktadır. Sizin evlenmenizle kızınızın aylık tutarı %50'ye çıkarılarak artırılacaktır. Bunun için, dul aylığınız kesildiğinde, yani evlendiğinizde kızınızın aylığının tekrar düzenlenmesi için SGK'ye dilekçe ile başvurunuz.
    Çeyiz parası almanız hususu ise, çeyiz parası yetim aylığı almakta olan kız çocuklarına verilen bir yardımdır. Eğer babanız üzerinden yetim aylığı alıyor olsaydınız, çeyiz parası alırdınız. Maalesef, SSK üzerinden dul aylığı alanlara çeyiz parası ödenmemektedir...

    YanıtlaSil
  150. Merhabalar ben 1 aylık evliyim ve yetim aylığı alan bir kişiyim babam bağkurdan emekliydi çeyiz paarası için talepde bulunduğum taktirde bana 12 aylıkmı yoksa 24 aylıkmı ödenek yapılacak. cevaplrsanız çok memnun olurum.saygılarımla

    YanıtlaSil
  151. Selamlar,
    Ben 1 hafta önce evlendim ve evlendiğimin ertesi günü Bağkur'a çeyiz parası için başvurdum. Dosya numaramı nasıl öğrenebilirim siteden takip etmek için? Ayrıca siteden TC KIMLIK numarama göre aratınca TESCIL BULUNAMADI diyor, fakat BAGKUR numarasına göre aratınca BANKAYA YATMAKTADIR diyor. Hangisi doğru acaba? Bu arada evlendiğim kayıtlara geçmiş nüfus müdürlüğünde.

    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  152. İyi günler, benim babam 1995te vefat etti, ben 190 tl annemde 380 tl aylık alıyorduk. Bu Haziran ayında annem tekrar evlendi ve parasının bana gelmesi için dilekçe yazdık. Bana gelecek miktar 380 tl midir? ayrıca haziran ve temmuz aylarında annemin aylığı yatmadı, ağustos ayında ise hem anneminki hem benimki yatmadı, bunlar toplu halde yatacak mı? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  153. merhaba ben temmuz ayında evlendim ve 3 gün önce bana sigorta kurumundan evlilik yardımı alabileceğima dair yazı geldi.Anledığım kadarıyla eğer yardımı alırsam anneme maaş artışı iki yıl sonra yansıtılacak.BENİM SORUM ŞU evlilik yardımı almazsam annemin maaş artışı hemen olur mu?Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  154. 01/07/2009 tarihinden itibaren babamdan dolayı yetim aylığı alıyorum. Ekimde düğünüm var. Çeyiz yardımı alabilirmiyim? Bu yardımı alabilmek için, kaç ay yetim maaşı aldığımızın bi önemi varmı yoksa sadece hak sahibi olmak yeterlimi? Şimdiden teşekkürler.

    Esra

    YanıtlaSil
  155. mrb benım anem babasından yetım aylıgı alıyordu babasından evlendı bıze en yakın ssk bınasınna gıttık orda ceyız parası ısteyıyle maasın kesılmesı ıcın evrakların fotokobısını cektık aps seyle ankaraya gonderdık ... sımdı bunların hangı asmada oldugunu nerden takıp edıceez ssk bılgı edınmede tc ıstıyor bırde basvuru numarası ıstıyor o lana ne gırcez basvuru numarası yokkı apsyle yolladık buraya ne gırcez acaba bılgınıze ıhtıyac var saygılar

    YanıtlaSil
  156. s.a.
    önceliklekolay gelsin, kızım evlendiğinde evlilik parası verildi ve iki yıl boyunca verilen para benim aldığım aylıktan kesildi, şimdi ise bu kesilen para benim aylığıma yansıtılmıyor, kızım evleneli iki seneyi geçti kesilen paranın aylığıma eklenmesi için ne yapmam gerek

    YanıtlaSil
  157. İyi akşamlar
    6 senedir yetim maaşı alıyorum evlendiğim zaman 24 katı çeyiz parası alınıyormuş.Peki ben bu parayı evlendikten kaç gün sonra alabilirm?

    YanıtlaSil
  158. merhabalar benim sorum toptan prim iaesi ile ilgili
    ben 62 yaşında bir bayanım 1981 ve 1987 tarihleri arasında 2075 gün prim ödedim şimdi bunları toptan almak istiyorum o zamanki primlerimin toplamı 2300000 tl idi şimdi ne kadar prim alabilirim tşk ler

    YanıtlaSil
  159. merhabalar ben 19 yaşındayım benım sorum şu. annem le beraber 585 lira maaş alıyoruz benım maaşım ise 190 lira anneminkide 395 oluyor ben bu parayı almak istersem anem 395 liramı alıcak.vede ne kadar yardım alıcam cvp larınız için şimdiden tşk ederim:)

    YanıtlaSil
  160. merhaba ben yaklaşık 2 seneye yakın ssk yetim maaşı alıyorum.önümüzdeki ay evleniyorum yani kasım sonlarına doğru sorum şu bulunduğum ildeki sgk ye gidipdilekçe versem olurmu tabi evlilik cüzdanı ile ve evlendikten sonra müracat için belli süresi varmı yani belli bi süre gecmesi gerekiyormu yoksa Ankaraya dilekçe yazmamız şartmıbide yorumuzda okumustum kendimiz belirtcez banka yada ptt şubesı diye teşekkur ederim cevabınızı beklıyorum

    YanıtlaSil
  161. Merhaba,01.04.2009 tarihinde işten ayrıldım ve işsizlik maaşı bağlattım.2004 senesinde babamı kaybettim babam ssk emeklisiydi.Ekim ayında yetim maaşı bağlatmak için başvurdum.Sorum;yetim maaşı bağlattığımda kalan 3 aylık işsizlik maaşı kesilirmi,işsiz kaldığım tarihten itibaren yetim aylığı hakkı talep edebilirmiyim ve benden başka maaş alabilecek kimse yok ne kadar maaş bağlanır.Şimdeden teşekkür ederim cevabınız için.

    YanıtlaSil
  162. selam ben filiz 2 yıldır ssk yetim maaşı alıyorum kasım 25 te nikahım var aralık sonunda da düğünüm var acaba düğüne kadar çeyiz parası alabilirmiyim birde ankaraya müracat etmemiz şartmı bulunduğumuz ilde sgk ye basvurabilirmiyiz cevap verirseniz sevinirim tesekkür ederim.

    YanıtlaSil
  163. 1 Aylık evli olan…
    Merhabalar…
    Öncelikle gecikmeli yanıtım için çok özür dilerim… Bağ-Kur’dan yetim aylığı alan hak sahibi kız çocukları evlenmeleri durumunda yetim aylıklarının 24 katı tutarında evlenme ödeneği alırlar…

    YanıtlaSil
  164. Ben 1 hafta önce evlendim…
    Merhabalar,
    Evlilik ödeneğini belki almışsınızdır. Genel bir bilgi olması açısından. Evlilik ödeneği hak sahiplerinin başvurularını takip eden ödeme dönemi içinde verilmektedir. Yani Kasım ayında başvurmanız durumunda, Aralık ayında yetim aylığınızı alacağınız tarihte evlilik ödeneğinizi alabilirsiniz…

    YanıtlaSil
  165. Annesi evlenen yetim kızlar…
    Merhabalar,
    Öncelikle gecikmeli yanıtım için özür dilerim… Normal şartlarda babanız üzerinden almış olduğunuz yetim aylığınızın kesilmemesi gerekir. Annenizin evlenmesi durumunda ise başvurunuzu takip eden ay içinde sizin yetim aylığınız tekrar düzenlenerek ödenir. Hala aylığınızı alamamış iseniz, tekrar başvurunuzu yapın… Ödenmeyen ayları da talep edebilirsiniz…

    YanıtlaSil
  166. Evlenme Ödeneğini Almamanız Halinde
    Merhabalar,
    Elbette evlenme ödeneğini almamanız halinde, annenizin dul aylığı sizin aylığınızın kesilmesiyle birlikte yeniden düzenlenir.

    YanıtlaSil
  167. Sayın Esra Hanım,
    Yetim aylığı alıyor olmanız yeterlidir. Kaç yetim aylığı aldığınızın da hiç önemi yoktur. Yetim aylığı kapsamında olmanız evlilik ödeneği için yeterli şarttır…

    YanıtlaSil
  168. Evlilik ödeneği başvurularını
    Merhabalar,
    Bilgi Edinme kısmında evlilik ödeneği başvurunuzun durumunu sorabilirsiniz. Bunun için evlilik ödeneği için APS ile yaptığınız başvurunun tarihini belirterek tahsis numaranız veya TC kimlik numaranız ile başvurunuzu sorun…

    YanıtlaSil
  169. kızınızın evlendiği tarihi 2 yıl geçti ise…
    Merhabalar,
    Kızınızın evlendiği tarihten 2 yıllık süre geçmiş ise, Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine yazılı olarak başvurun. Başvurunuzu takip eden aybaşından itibaren sizden başka hak sahibi yok ise aylığınız tekrar düzenlenerek ödenecektir…

    YanıtlaSil
  170. Evlilik ödeneğini evlendiğiniz tarihten…
    Merhabalar,
    Çeyiz paranızı veya evlilik ödeneğinizi evlendiğiniz tarihten sonraki 5 yıl içinde alabilirsiniz. Evlilik ödeneğinde zamanaşım süresi 5 yıldır…

    YanıtlaSil
  171. Primlerinizin sağlık kesintileri dışındakileri alabilirsiniz…
    Merhabalar,
    Ödenen primlerinizin sağlık sigortası kesintileri dışındaki işçi ve işveren hisselerinizi sosyal güvenlik kurumuna başvurarak alabilirsiniz. Ancak, 1 Ekim 2008 tarihinden önceki primler herhangi bir güncelleme ve değerlendirmeye tabi tutulmadan ödenmekte olup, bu da şu dönemde oldukça komik bir rakam çıkmaktadır…

    YanıtlaSil
  172. Annesiyle beraber 585 TL alan..
    Merhabalar,
    Çeyiz parasını almanız halinde, evlendiğiniz tarihte sizin aylığınız durdurulur. Ancak 2 yıl sonra aylığınız kesilir. Aylığınız kesildiği tarihten itibaren annenizin aylığı tekrar düzenlenerek artırılır. Ancak 2 yıllık süre geçtikten sonra.

    YanıtlaSil
  173. Evlilik ödeneği için Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi
    Merhabalar,
    Resmi nikah kıyıldıktan sonra, siz eşinizin nüfus kütüğüne geçmenizle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu İl müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine gidip, oradan alacağınız Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi ile evlilik ödeneği başvurusuna başvurabilirsiniz. Başvuru süresi evlendiğiniz tarihi takip eden 5 yıllık süredir. Evlendikten sonraki 5 yıl içinde alabilirsiniz. Başvurunuzda, size en yakın ptt şubesini verebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  174. İşsizlik ödeneği ve yetim aylığı…
    Merhabalar…
    Yetim aylığında çalışmıyor olmanız, kendi çalışmalarınızdan dolayı gelir-aylık (emeklilik) almıyor olmanız ve evli olmama şartları aranmaktadır. O nedenle işsizlik ödeneğinizi aldığınız dönemde yetim aylığınızı alabilirsiniz. Ancak, işsizlik ödeneğini alıyor olmanız her zaman iş aradığınız ve işkur tarafından verilen işe hazır olduğunuz anlamına gelmektedir. Herhangi bir şekilde işe başlamanız durumunda, durumunuzu SGK’ya bildirmeniz gerekmektedir…

    YanıtlaSil
  175. Filiz Hanım,
    Merhabalar,
    Resmi nikanızı kıydırmak kaydıyla hemen başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru tarihinizi takip eden ay ödeme döneminde evlenme ödeneğinizi alabilirsiniz…

    YanıtlaSil
  176. mrb.

    emekli sandığından 01 ekim 2008 öncesinden yetim aylığı almaktayım.iki sorum olacak.

    1. aylık alırken sgk yada ssk lı olarak işe başlamam durumunda yetim maaşım kendiliğinden kesilirmi yada kesilmesi için bir başvuru yapmam gerekiyormu.

    2. eğer maaşım kesilmezse (kestirmem gerekmezse) aylık almaya devam edersem evlenecek olduğum için çeyiz yardımını alma şartlarını taşıyor olacağım. bu durumda ssk yada sgk lı olarak çalışıyor olmam çeyiz yardımı almamı etkilermi.

    sanırım açıklayabildim
    tşk ederim.

    YanıtlaSil
  177. selamlar,

    01 ekim 2008 öncesi emekli sandığından yetim maaşı bağlanmış olanlar 12 aylık çeyiz yardımı alabiliyorlar. Bu söylem doğru mudur ?

    teşekkürler

    YanıtlaSil
  178. merhaba,
    annem ve kız kardeşim ölen babamın emekli maaşını alıyorlardı.Kız kardeşim evlendi ve çeyiz parasını almak istemiyor.Kız kardeşimin yetim maaşının anneme bağlanması için hangi işlemleri yapmamız gerekiyor.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  179. merhaba, ben şuan çalışıyorum.babamın emekli maaşını annem alıyor. işten çıktığımda babamın emekli maaşını sadece kendime bağlatsam.daha sonra evlendiğimde şayet çeyiz parasını alırsam anneme tekrar maaş bağlanırmı? bağlanırsa ne kadar sonra bağlanır?

    YanıtlaSil
  180. MERHABA;SİBEL BEN
    BENİM SORUM BİZ İKİ KARDEŞİZ.BABADAN SSK YETİM MAAŞI ALIYORUZ .KARDEŞİM 1 AY ÖNCE EMEKLİ SANDIĞINA TABİ İŞE BAŞLADI VE BU SENE İKİ YILLIK MESLEK YÜKSEK OKULUNDAN ÇIKIŞINI ALDI ŞU AN DİKEY GEÇİŞLE AÇIKÖĞRETİM FAKULTESİNE KAYIT YAPTIRDI.SGK YA İŞE BAŞLADIĞINI DİLEKÇE İLE BİLDİRDİK.CEVAP OLARAK BİZE GÖNDERİLEN YAZIDA OKUYUP OKUMADIĞINA DAİR EVRAK İSTEDİLER.09.04.1985 DOĞUMLU.TELEFONLA ARADIĞIMIZDA OKUDUĞU İÇİN MAAŞI ALMAYA DEVAM EDECEĞİNİ SÖYLEDİLER.25 YAŞINDA ÖĞRETİM HAKKI BİTTİĞİ İÇİN KESİLECEKMİŞ.OKUYOR AMA HEM SSK DAN YETİM MAAŞI HEMDE EMEKLİ SANDIĞINA TABİİ ÇALIŞTIĞINDAN MAAŞI ALMASI YASALMIDIR?VE BİZ ŞUAN 320 TL KARDEŞİM, 320 TL BEN TL MAAŞ ALIYORUM.KARDEŞİM 25 YAŞINA GİRDİĞİ ZAMAN MAAŞI KESİLECEĞİ İÇİN BANA ONUN MAAŞINDAN NE KADAR GEÇER?TŞK EDERİM

    YanıtlaSil
  181. annem ve babam trafik kazasında hayatlarını yitirdiler.Babam bağkurdan emekliydi.Erkek kardeşim var kadrolu öğretmen.Ben boşanma durumunda babamın aylığının ne kadarını alabilirim.Ayrıca çeyiz parası olarak yapılan yardım benim tekrar evlenmem söz konusu olduğundada geçerli midir?

    YanıtlaSil
  182. bağkurdan emekli olan babamın ölümünden önce emekli olduktan sonra çalıştığı halde çalışmıyor olarak işlem yapılmasından kaynaklanan bir sorun çıktı. Fazladan ödenen para mamaşından kesiliyordu.O kesinti henüz bitmemişti.Şu an babamın haklarından faydalanan kimse yok.Bu borçtan dolayı sorumluluğumuz var mıdır?

    YanıtlaSil
  183. merhabalar,
    ismim seyhan 2005 yılında ilk eşimden boşandım.Akabinde 2007 yılında babamı kaybettim anneme ve bana maaş bağlandı.Babam emekli sandığından emekli öğretmendi.Hiç çeiz yardımı almadım.2008 yılında annemide kaybedince maaş almaya devam ettim.24 OCAK 2009 tarihinde 2.evliliğimi yaptım.Bu durumda çeyiz yardımı alabilirmiyim (ekim 2008 den sonra evlenmiş olmam sebeiyle tutar nekadar)ve alabiliyorsam ne yapmam gerekiyor.İlginiz için şimdiden çok teşekkür ederim.sayg. email:seyhan.esen@hotmail.com

    YanıtlaSil
  184. kız kardeşim babadan dolayı emekli sandığından dul ve yetim aylığı almakta idi 2 sene önce evlendi ve emekli sandığından 12 aylık tutarında evllik yardımı aldı babadan dolayı bu maaşı aldığı için kardeşimin aldığı maaş 12 aylık zaman geçince annenin maaşının üzerine dönermi kardeşim evleneli 2 yıl oldu eğer dönerse bunun için ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim saygılarımla:dilaveroglu1@hotmail.com

    YanıtlaSil
  185. merhabalar...
    benim sorum şu olcaktı 2002 yılında eşimi kaybettim eşimden sskdan maaş almaktayım ama miktar olarak az 900 yevmiye kanundan yararlanmıştım eşim hem ssk ödemiş hemde bağkur bağkuruda sskya toplattım öyleleikle bağlanabilmiştim fakat aldığım maaş 3 çocuğumunda eğitim masraflarına yetmiyor 2si üniversite okuyo geçen yıl babamı kaybettim babamda sskdan emekliydi acaba hem eşimin hemde babamın maaşını alabilirmiyim nasıl olur bir yol gösteriseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  186. bende muhammet ali ninkine benzer bir soru soracağım,kız kardeşim evlilik yardımını alalı 1,5 yılı geçmesine rağmen annemin aldığı maaşta hiçbir artış olmadı,kızkardeşimin maaşı annemin maaşına kendiliğinden eklenmicekse bunla ilgili nasıl işlemler yapmalıyız kısaca anlatırsanız bizi çok mutlu edersiniz teşekkur ederim.

    YanıtlaSil
  187. annem ve 2 kız kardeş ssk işçisi iken vefat eden babamdan yetim aylığı almaktayız.ben yakında evleneceğim.çeyiz paramı almazsam annem ve kardeşimin maaşı kanunda belirtilen 1 dul ve 1 yetim oranı olarak belirtilen % 60 - % 30 olarakmı düzenlenecek. yoksa % 50 ve % 25 olarakmı kalacak.kafam çok karıştı.alırsamda 2 yılın sonunda nasıl bir düzenleme olacak.veya alırsam annem ve kadeşimin maaşında bir eksilme olacakmı

    YanıtlaSil
  188. 98 yılında kaybettiğimiz eşimden ben ve oğlum ssk dul ve yetim maaşı alıyoruz.Ben şu sıralar yeniden evlenmeyi planlıyorum; eşler toplu çeyiz parası alabiliyormu? ayrıca ben evlendikten sonra benim aldığım aylığı oğlum almaya başlayabilir mi? şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  189. merhaba.ben ve kız kardeşim yetim maaşı alıyoruz.annem ve babam boşanmıştı o yüzden babamın vefatından sonra anneme dul maaşı bağlanmadı sadece ben ve kız kardeşim alıyoruz.ben yakında işe gireceğim ozman maaşım kesilecek.bu kesilen maaş kız kardeşimin maaşına aktarılır mı? teşekkür ederim şimdiden

    YanıtlaSil
  190. merhaba bende yetım aylığıa lıyorum eğer çeyız parası almazsam maaşım dırekt olark anneme geçermı bılgılerınız için çok teşekurler

    YanıtlaSil
  191. selam..babam 1987 de vefat etti.ben yetim aylığına bağlandım.1992 de evlendim ve çeyiz parası aldım..1996 da boşandım yeniden babamın maaşına bağlandım..ancak 2010 da ikinci evliliğimi yapıcam..tekrar çeyiz parası alabilirmiyim..bilgilendirirseniz sevinirim..saygılar

    YanıtlaSil
  192. Merhaba,güneş ben.kafam okadar karıştıki umarım toparlayabilirsiniz.2007de kaybetim babamı,ssk emeklisiydi babam.annem veben haksahibiyiz yanlızca ama ben o dönemde ssklı çalışan olduğum için aylık sadece anneme bağlandı..05-04-2009da sskdan çıkışım yapıldı,6 ay işşsizlik aldım ve ben sırf bu yüzden yetim aylığı için baş vurmadım.17-12-2009 da başvurdum,23-12-2009 da gelen yanıtla maaş bağlandı.gelen yazıyı aynen sizinle paylaşmak istiyorum.AYLIĞA ALINMANIZ İLE 15-5-09 21-01-010 SÜRESİ SÜRESİ İÇİN HESAPLANAN VE ADINIZA GÖNDERİLEN 52.46 TLYİ ALMAK ÜZERE 22-01-010 TARİHİNDEN İTİBAREN .... BANKASI .... ŞUBESİNE BAŞVURMANIZI RİCA EDERİM...1.çıkış tarihimle verilen tarihlerin hiçbir alaksı yok,aradaki bu tarihler ne anlama geliyo?2.babamın maaşının yüzde 25i değilmi hakettiğim,ve bişey daha,annemim toplam aldığı 630 tl ve bunun 380 krediye kesiliyor acaba bunu bir etkisi olabilirmi?yakında evlenicem ve bu benim için çok önemliydi.umarım cvp yazarsınız.TEŞEKKÜR EDERİM.

    YanıtlaSil
  193. meraba ben ayşe benim babam 1992 de vefat etti ama ben hiç maaş almadım sonra evlendim ve boşandım boşandıktan sonra babamdan dolayı ssk dan dul maaşı almaya başladım 3 yıldır alıyorum evlenmeyi düşünüyorum ve ben çeyiz parası alabilirmiyim 540 tl maaş alıyorum çeyiz parası ne kadar alırım bilgilendiriseniz çok sevinirim tşk

    YanıtlaSil
  194. selin
    mrb annem ssk'dan emekli babamın vefatından sonra emekli sandığından yüzde 50 oranında maaş almaya başladı yani şu anda hem ssk dan hemde emekli sandığından maaş alıyor.ben 1 ay önce evlendim acaba benden kesilen para annemin maaşına aktarılırmı yani annemin aldığı yüzde 50lik oran benim maaşımın kesilmesiyle yüzde 75e çıkarmı şimdiden cevabınız için çok teşşekkürler.

    YanıtlaSil
  195. biz iki kız kardeşiz kız kardeşim bundan 6 sene önce evlendi ve çeyiz parası aldı ben 13.12.2009 da evlendim şimdi bende çeyiz parası için başvurdum anladığım kadarıyla 12 ay üzerinden alıcam sorum şu:benim alacağım çeyiz parası kardeşim zamanında aldı diye ikiye bölünücekmi yoksa bugün kaç lira maaş alıyosam örnek 533 çarpı 12 mi olucak yani 6393 tl paramı alıcam şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Sorunuza ve yorumunuza en kısa zamanda yanıt verilecektir... Admin